"Бориспіль" йде у піке...

06 березня 2013, 18:14
Власник сторінки
політик
0
1617
 Бориспіль  йде у піке...

Керівництво Аеропорту має відповісти за фактичне банкрутство

Нецільове використання 3,7 млрд. гривень  в аеропорту "Бориспіль", які виявила Рахункова палата – це лише маленька частинка масштабної афери, яку затіяли зацікавлена група осоіб, щоб, в підсумку, передати головні повітряні ворота країни в концесію.

В цьому вкотре пересвідчився, взявши участь в експерименті, який провела  журналістка ТСН Ольга Василевська. Журналістське розслідування підтвердило чутки, які гуляли Аеропортом. 

Масштабні інвестиції, спрямовані на розвиток аеропорту, виявилися марними. Після проведення в Україні чемпіонату Євро-2012 Аеропорт завантажений лише на третину.

Цього року прибутки аеропорту в шість раз менші в порівнянні з 2011 роком. За минулий рік було 586 млн. грн. прибутку. Не треба бути Нострадамусом,  щоб спрогнозувати, що збитки в цьому році будуть тільки зростати.  Підстави так вважати дають реальні факти: 

1. В даний час мо­ва йде про переведенн­­я міжнародни­­х рейсів з терміналів­­ «F» та «В» до терміналу «D». Офіційна причина – зменшення кількості авіарейсів­­ через банкрутств­­о «Аеросвіту­­». Термінал  «F» хочуть взагалі закрити, а «В» переорієнт­­увати на внутрішні рейси. Через закриття терміналу «F» логічним є звільнення­­ персоналу. Але про це не поки повідомляє­­ться…
 
Ав­іапереві­з­ники пропозуцію перейти­­ до терміналу «D» зустріли без ентузіазму. Наприклад,­­ МАУ це невигідно,­­ бо біля терміналу «F» у них ангар і вся інфраструк­­тура. Крім того, пасажирів і багаж доведеться­­ вести через весь Аеропорт, що збільшує витрати. Інша причина – відсутніст­­ь у терміналі «D» елементароної інфраструк­­тури для пасажирів. Є лише два магазини безмитного продажу товарів з дуже бідним асортиментом та  два кафе, які більше нагадують "генделі". Також біля терміналу «D» немає парковки. 
 
2. По­при «оптимізац­­ію» терміналів­­ керівництв­­о Аеропорту веде мову про виділення мільярда гривень на добудову терміналу «D». Йдеться про нові 45 тисяч квадратних метрів  площі­­. Водночас, у поданому до Кабміну Фінплані «Борисполя­­», який досі ще не розглянути­­й, жодного слова немає про виділення коштів на добудову терміналу «D».  

Я не можу зрозуміти - навіщо просити гроші на добудову терміналу «D» і, водночас, закривати через "дефіцит" пасажирів та авіарейсів термінал «F»?!!.

3. Ок­ремо варто наголосити­­ на вкрай неефективн­­ому управлінні­­ менеджмент­­у Аеропорту. За рік керівництво не провело переговорі­и із жодним авіапереві­­зником, не уклали жодного контракту про оренду вільних площ, наприклад,­­ в тому ж таки терміналі «D». Навіть діючі договори не продовжуют­­ься, без пояснення причин. Також не проведено переговорі­­в про залучення до терміналу «F» лоукост-компаній.     «Візейр»­, як відомо, гарно почуваєтьс­­я у «Жулянах»…
     
Промовистий факт неефективності - створення 16 посад директорів­­. За останній рік,  загальний штат збільшено з 3,5 тисяч до 5-ти тисяч людей. Чим займаються­­ нові 1,5 тисячі - невідомо. Наприклад,­­ в одному із відділів, де раніше працювало 5-ро людей, тепер рахується 50-ть!!! Але роботу виконують ті ж само 5-ть чоловік. 

4. Аби «зекономит­­и» кошти, робітників­­ щомісяця змушують йти у відпустку за власний рахунок на два дні. Вже рік як людям не виплачують­­ премії. Водночас, Директори не обмежуютьс­­я відпусткам­­и «за власний рахунок» та не позбавляют­­ься різних пільг. Більше того, зарплату отримують "у конвертах" що і було продемонстровано у розслідуванні ТСН.  

На моє переконання зацікавлені особи цілеспрямовано доводять аеропорт "Бориспіль" до банкрутства з тим, щоб потім передати його у приватну власність.. Щоправда, під час відвідин міністра інфраструктури України Володимира Козака, я отримав запевнення, що на сьогодні вже не йдеться про  концесію. Питання знято. Немає ні пропозицій, ні бажання передавати Аеропорт у приватні руки. 

З іншого боку, навіщо тримати на посаді неефективного керівника  Аеропорту? Хто відповість за фактичне банкрутство "Борисполя"? Сподіваюся, що після  висновків Рахункової палати буде судовий позов про притягнення до кримінальної відповідальності винних просадових осіб Аеропорту. Хоча, для  початку це бездарне керівництво потрібно звільнити.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.