Що потрібно жінкам? Експертки VS Політики

11 березня 2013, 12:22
Власник сторінки
0
1931
Що потрібно жінкам? Експертки VS Політики

"Владометр" взяв експертні коментарі про гендерну політику української влади

8 березня – дата з довгою історією, що поєднує у собі не лише радянське свято з квітами і подарунками. Міжнародний жіночий день – це й привід іще раз згадати про права жінок та гендерну рівність, особливо враховуючи,  що у нашій країні тепер до цього звертаються не так часто. Таку байдужість політиків підтверджує і база обіцянок «Владометра». Жіночі питання і взагалі питання гендерної рівності наші можновладці порушують тільки на задвірках партійних передвиборних програм, обмежуючись, як правило, однією фразою.

Ми зібрали деякі такі обіцянки українських політиків, серед яких переважна більшість – чоловіки. Натомість експертні коментарі до цих обіцянок ми отримали винятково від жінок.

Партія регіонів обіцяє гендерну рівність

З поданої до ЦВК передвиборчої програми Партії Регіонів "Від стабільності - до добробуту":

"Наш пріоритет – можливість людини вільно розвиватися в усіх сферах. Ми виступаємо за:

- рівні можливості для жінок та чоловіків в усіх сферах життя".

 Ірина Когут, Центр дослідження суспільства:

Гендерна рівність – це складний багатоаспектний феномен, який включає усі сфери життя: роботу, сім'ю, політику тощо. Завдання уряду для її досягнення – це забезпечити умови для фактичного рівного доступу до економічних благ, прийняття рішень, а також брати на себе частину відповідальності за репродуктивну працю (народження і виховання дітей). Жінки - найбільш вразлива категорія робочої сили: їх першими звільняють і вони переважають у тих сферах, де поширена нестійка зайнятість без соціальних гарантій, зі скороченим робочим днем та низькими зарплатами. Тому економічна криза в Україні, яка супроводжується масовими звільненнями, зниженням реальних зарплат, скороченням фінансування медицини та соціальних виплат, найбільше зачіпає саме жінок. Вони стають більш економічно залежні від чоловіків чи родичів, тому говорити про реальну рівність без забезпечення прав найманих робітниць на працю, гідну зарплатню та соціальні гарантії немає сенсу.

 

"УДАР" Кличка обіцяє рівні можливості для чоловіків та жінок

З виборчої програми політичної партії "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка":

Забезпечити реальну рівність доходів, можливостей працевлаштування і кар’єри для жінок і чоловіків.

 Ірина Геращенко, народний депутат, фракція «УДАР» - про перші кроки у виконанні обіцянки:

Представники партії «УДАР» були ініціаторами створення міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді. Одним з ключових напрямків діяльності об’єднання буде розробка і підтримка у сесійній залі законопроектів, спрямованих на встановлення  рівних можливостей для чоловіків і жінок. Зокрема, серед перших законопроектів, поданих міжфракційним об’єднанням, – зміни до Адміністративного кодексу, що стосуються посилення відповідальності за насильство в сім’ї. Представники партії «УДАР» також ініціювали підписання меморандуму про співпрацю з Лігою соціальних працівників України щодо розробки проекту «Про реінтеграцію матерів та батьків до професійного життя після декретної відпустки», оскільки дуже багато жінок, у яких є маленька дитина, мають величезну проблему з поверненням до роботи.

 

Янукович обіцяє вирівняти пенсійний вік у жінок та чоловіків

 В рамках програми економічних реформ на 2010-2014 Президент України Віктор Янукович пообіцяв ”вирівняти пенсійний вік для жінок і чоловіків (поступово з кроком 0,5 року протягом 10 років)“.

 Тамара Марценюк, викладачка гендерних студій у Києво-Могилянській академії, про доцільність такого кроку назустріч гендерній рівності:

На мою думку, збільшуючи пенсійний вік жінок, слід брати до уваги такі дві речі. По-перше, чи достатньо існує робочих місць на ринку праці для жінок 55-60 років – які робочі місця зможе надати держава і бізнес жінкам передпенсійного віку? По-друге, саме жінки виконують левову частку репродуктивної і доглядової праці у домогосподарствах, що вимагає чимало такого ресурсу як часу (і за рахунок чого жінки мають менше можливостей, порівняно із чоловіками, у продуктивній – оплачуваній – праці). Тому слід врахувати цю неоплачувану працю до загального робочого стажу жінок.

 

Азаров пообіцяв ввести в уряд жінок

 Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що в українському уряді з'являться жінки. Про це він заявив на брифінгу у Відні. "Жінки в уряді будуть, обов'язково. Коли будуть, тоді це буде відомо", - сказав прем'єр.

 Марія Алєксєєнко, Жіночий консорціум України:

Збільшення жіночого представництва в уряді мало би свідчити про доступ жінок до ухвалення рішень, про врахування інтересів половини населення України та досвіду, притаманного жінкам. Для цього потрібно, щоб жінки-політики були незалежними у своїх рішеннях, чоловіки розуміли сенс такої участі, а сама система уможливлювала врахування інтересів різних груп. Але за такої міцної централізованої системи ухвалення рішень кількісне збільшення може залишитись малоефективним. Час покаже.

Ірина Когут, Центр досліджень суспільства:

Участь жінок у прийнятті рішень є важливим кроком на шляху досягнення гендерної рівності. В Україні існує так звана "скляна стеля", тобто неофіційна межа кар’єрного зростання жінок у всіх сферах, зумовлена як об'єктивними факторами (на жінок покладається подвійне навантаження – професійна зайнятість та домашня і доглядова праця), так і упередженнями чи стереотипами. Тож введення квот для жінок, в тому числі у вищих владних органах, є цілком доцільним для боротьби з цим явищем. Однак жінки – неоднорідна група, і наявність депутаток та міністерок не означає автоматичного покращення життя робітниць, вчительок та медсестер. Варто говорити саме про зростання ролі останніх у прийнятті рішень на всіх рівнях, щоб звичайні жінки обстоювали свої інтереси, а не про збільшення впливу лише жінок-політиків.

 

Партія регіонів обіцяє збільшити виплати на дітей

З проекту передвиборчої програми Партії Регіонів "Від стабільності - до добробуту": "Допомога при народженні першої дитини в 2012 році складе 28 830 грн, другої – 57 660 грн, третьої – 115 320 грн. Це у два рази більше, ніж у 2008 році".

 Марія Алєксєєнко, Жіночий консорціум України:

З часу запровадження таких виплат попередніми урядами рівень народжуваності поступово збільшувався. Водночас розрив між народжуваністю і смертністю не подолано, а кількість населення зменшується. Отже, тільки грошових стимулів замало. Необхідно, щоб уся система працювала для людини – і система охорони здоров’я, і система заохочень на ринку праці, коли жінка, яка вирішила народити дитину, почуватиметься захищеною.

Ірина Когут, Центр досліджень суспільства:

Підвищення виплат по народженню дитини є позитивним, але не достатнім ні для забезпечення соціального захисту батьківства, ні для досягнення гендерної рівності. Соціальний захист репродуктивної праці передбачає доступну, якісну і безкоштовну медичну підтримку та допомогу, наявність ясел та дитячих садків, відповідної міської інфраструктури тощо. Ці проблеми є саме «материнськими», адже досить невелика кількість чоловіків (близько 3%) користується правом на декретну відпустку, перекладаючи увесь тягар на жінок. У світі існують механізми стимулювання рівного розподілу батьківських обов’язків між членами подружжя. Наприклад, поділ декретної відпустки на частини, одна з яких або використовується батьком, або “згорає”, а також забезпечення гнучкого графіка чи короткого дня для обох працюючих батьків зі збереженням заробітної плати. Без впровадження таких механізмів жінки так і нестимуть на собі подвійний тягар професійної зайнятості та репродуктивної праці, або ж будуть повністю залежними (економічно, соціально, емоційно) від чоловіка-годувальника, що є ґрунтом для домашнього насильства, нестійкої вразливої зайнятості і відтворення негативних гендерних стереотипів.

Підготував Ігор Самохін

Стаття написана в рамках проекту Владометр, який виконується за підтримки “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Всі думки та висновки цієї публікації є виключно відповідальністю ГО «Центр UA»  та не обов’язково відображають точку зору USAID, уряду США та Інтереньюз.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: гендер,політика,права людини,гендерна рівність,експерти,політика і жінки,жінки в політиці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.