Пам’ятка істинному депутату: чим зайнятись під час блокування

03 квітня 2013, 11:53
Власник сторінки
0
2958
Пам’ятка істинному депутату: чим зайнятись під час блокування

Інструкція для працелюбних народних обранців


Ви – чесний та працьовитий Народний депутат України? Прагнете гідно захищати інтереси своїх виборців, але Верховна Рада тижнями блокується? Соромитесь отримувати зарплату за місяці «простою» парламенту і не знаєте, що робити?

Не засмучуйтесь і не поспішайте у відчаї летіти на Мальдіви. Спеціально для вас українське законодавство пропонує щонайменше 5 можливостей реалізувати свій депутатський потенціал як у самій Раді, так і поза її стінами. Навіть якщо вищий законодавчий орган заблоковано, ви все одно можете:

  • Працювати в комітетах. Знайдіть нарешті дорогу до свого комітету, познайомтесь з колегами. Робота в комітетах – це перепустка в середовище справжніх експертів галузі, це можливість впливати на оцінку законопроектів. Врешті-решт, це можливість знайти однодумців поза межами вашої фракції!
  • Зустрітися з виборцями. Нема нічого більш поживного для депутатського розуму, ніж побачити й почути, чим насправді живе народ України. Зустрічі з електоратом не лише зроблять вас героєм місцевої преси, а й надихнуть на написання депутатських звернень та підготовку законопроектів. По парних числах ви можете їздити в округ до своїх виборців, а по непарних – запрошувати їх до себе. Не дозволяйте блокуванню зробити ваші будні сірими та одноманітними!
  •  Писати депутатські звернення. Озброївшись спектром проблем громадян, саме час їх вирішувати. Якщо ви прихильник малих літературних форм або ще «не доросли» до власних законопроектів, депутатські звернення – те, що вам треба! Дуже потужний папірець: обов’язковий для розгляду усіма органами влади, вирішує реальні проблеми виборців, та ще й пишеться швидко. Ліміту на депутатські звернення не існує: творіть добро аж поки не набридне або поки парламент не розблокують.
  •  Втомились від постійних переїздів до округу і назад? Не забувайте, що ви завжди можете повернутися до рідного куполу та взяти участь у переговорах щодо розблокування Верховної Ради. Руйнувати завжди легше ніж будувати, тож уміння привести до компромісу навіть запеклих противників піде на користь вашій репутації компетентного та дієвого парламентаря. Та й уміння чути інших – достатньо рідкісна навичка серед  депутатів, аби зайвий потренуватися її застосовувати.
  • Писати власні законопроекти. Нарешті ось вона, вершина законотворчості – власний законопроект. Це ваш спосіб залишитися в українській політичній історії. І якщо Рада неочікувано запрацює, саме ви визначатимете порядок денний, маючи на руках одразу кілька готових до голосування законопроектів. Ваші добрі наміри та кропітка праця принесуть користь навіть якщо основне місце роботи буде заблоковане. Будьте вартими своєї посади – творіть законопроекти, і нехай весь світ зачекає!

Пам’ятайте: істинний депутат залишається депутатом за будь-яких умов. Коли Верховна рада заблокована, він не може тиснути кнопки чи виступати з трибуни. Але кому під силу позбавити істинного депутата законодавчої ініціативи та бажання працювати на благо людей?!

(читайте також: "Що таке зробити, коли немає роботи? Чим насправді займаються депутати в позасесійний час")

 Ярослав Кобзар, редактор проекту «Владометр» 

Cтаття написана у рамках проекту Владометр, який виконується за підтримки "Українського медійного проекту" (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: паразитизм,депутати,політика в Україні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.