Необхідно усунути причини протестів.

18 березня 2014, 15:22
Власник сторінки
Экономист
0
79

Необхідно усунути причини протестів.

Після подій, що трапились у лютому цього року перше і найголовніше завдання, яке стоїть перед владою – це формування виконавчого інструментарію, але зробити це не так легко, як здається.

Ось, що з цього приводу сказав політолог, керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов:

«Є окремі регіони, наприклад, Дніпропетровська область, - сказав Андрій Золотарьов, - де у групи «Приват» спочатку були сильні позиції, не кажучи вже про економічні можливості, там є своя маленька армія і спецслужби».

Але це, підкреслив експерт, «виняток. В основному ми спостерігаємо, що до внутрішніх проблем додався ще і зовнішній фактор. Це завжди відбувається, коли всередині країни сторони не можуть прийти до спільного знаменника, цим завжди користуються зовнішні сили. Це аксіома політики».

«Я не буду говорити про руссо-туристо, які присутні, але якщо б не було соціального ґрунту для протестів, я думаю, цієї місії автобусів дружби з прикордонних з Росією регіонів, не було б», - продовжив політолог.

«Якщо місяць тому ми говорили, що у південного сходу фактично немає свого порядку денного, то тепер він з'явився, - озвучив свою точку зору пан Золотарьов. - Що змінилося для південного сходу після лютневої революції чи перевороту (хто як називає)? Призначили губернаторів-олігархів, влада з позиції переможців диктує їм своє бачення країни - які пам'ятники правильні, які погані, якою мовою говорити».

По суті, переконаний аналітик, «регіони південно-сходу хочуть зрозумілих і раціональних речей: більше влади місцевому самоврядуванню, більше економічних можливостей, виборність губернаторів, збереження статусу російської мови, але поки, як і режим Януковича, нова влада живе, під собою не відчуваючи країни і роблячи ставку на поліційні методи придушення протестів».

«Львів'янам не дуже подобалося, що Янукович призначає там своїх губернаторів, і ми пам'ятаємо ці протести. Я думаю, що не менше не подобається місцевим жителям, що якісь кандидатури десантуються з Києва в регіони південного сходу», - сказав Золотарьов.

«Коли монополію державного насильства порушує Самооборона майдану або «Правий сектор» і люди не бажають слухати один одного - в хід йдуть коктейлі Молотова, каміння і кулаки, то шукати правих і винних у подібних ситуаціях нерозумно», - вважає експерт.

Треба, переконаний керівник Центру «Третій сектор», «усувати причини. І в той же час треба розуміти, що якщо держава не відновить монополію на насильство, а буде ділитися, повторюючи помилку Януковича, з парамілітарними формуваннями, то все закінчиться великим весіллям у Малинівці, коли на місцях будуть правити різні атаманчики».

Зараз, на думку політолога, «ситуацію можна порівняно легко втримати. Коли по Донецьку ходить тисячна юрба, заходить в прокуратуру, в СБУ, в їдальню до Тарути ласувати сосисками - це півбіди. Набагато небезпечнішою буде ситуація, коли почне реалізовуватися політика жорсткої економії, заявлена урядом Яценюка, - тоді до політичних вимог додасться і просто соціальний бунт».

«І утримати цілісність країни, якщо влада не почне усувати причини протестів, впоратися з цією ситуацією буде на порядок важче, - зауважив Андрій Золотарьов. - І я більш ніж упевнений, що Росія спробує скористатися цією ситуацією. Це аксіома».

З усього цього можна зробити висновок, що влада у нас слабка, неефективна і недієздатна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.