Жінок в політиці побільшає за 10 років

24 грудня 2012, 13:31
Власник сторінки
www.zhinka-online.com.ua
0
446
Жінок в політиці побільшає за 10 років

43 жінки та 400 чоловіків - результати останніх парламентських виборів ще далекі до гендерного паритету, але вже мають обнадієні тенденції. Три жінки в новому уряді Миколи Азарова - лише початок

         2012 рік   став  знаковим для жінок, що прагнуть мати вплив на політичні рішення у всьому світі.  Вперше  в історії  Міжнародного валютного фонду  його головою  стала жінка - Крістін Лагард. Її призначенню передувала потужна фінансова і боргова  криза у Європі.  Експерти  пророкували  Крістін Лагард невдачу та швидке звільнення, але  їй вдалося успішно  відрегулювати ряд проблемних питань. 

      Також цього року  вперше в історії жінка  стала  президентом Інтерполу.  Комісар поліції з Франції Мірей Балестраззі  отримала посаду завдяки успішній боротьбі з організованою злочинністю в Бордо і на Корсиці. На днях  у країні з авторитарним режимом  - Південній Кореї вперше  обрали президентом жінку. І навіть Африка, якій здавалося, вистачає проблем і без  гендерної рівності, прагне  демонструвати паритет: Дламіні-Зума стала першою жінкою, що очолила Африканський союз, до складу якого входять 54 держави.

        Не залишилися осторонь політики й українки. Останні парламентські вибори засвідчили  чималу активність жіночих громадських організацій, які заявили «Ми готові підтримувати жінок - політиків! Жінки готові йти в політику!»   Не проти того, аби  поділитися з жінками депутатськими мандатами були чи не всі політичні лідери. Але  між  передвиборчими обіцянками та виборчими списками  були суттєві  протиріччя.

    Про це йшлося на підбитті підсумків «Гендерного моніторингу парламентських  виборів»,  проведеного вперше Жіночим Консорціумом України. Щоб там не обіцяли політичні лідери стосовно гендерної  рівності у своїх партіях  -    все це просто балачки. Жінок, бажаючих стати народними депутатами поменшало у порівнянні з минулими парламентськими  виборами. Але в цілому,  жінок у парламенті стало трохи більше:  аж 10% від загальної кількості  народних депутатів.

     У так званий кінець світу – 21 грудня в Києві презентували «Клуб жінок за розумну політику», які оголосили що «сьогодні  дійсно кінець світу …але це кінець чоловічого домінування в світі. Це народження нового світу, де чоловік і жінка зможуть побудувати нові паритетні стосунки.» 

   До речі в багатьох країнах Європи не знайшла підтримку політика, що порівнює успіхи статей у будь – яких сферах. Навпаки, намагаються підкреслити, що відмінностей між чоловіками та жінками не так багато і вони не можуть слугувати причиною для того, аби людина не могла очолювати ту чи іншу посаду.

  У новому уряді  Миколи Азарова згідно з новим призначенням,  буде три жінки - міністри. Цього недостатньо, але для початку гендерних перетворень  зовсім непогано. Призначення є  результатом  певного тиску громадських організації та  представників ОБСЄ, які заявили, що очікують від Азарова реальних кроків в гендерній політиці.

"Звичайно, в нас є очікування щодо головування України в ОБСЄ з питання гендерної рівності", - зауважила спеціальний представник глави ОБСЄ з гендерних питань Джун Цейтлін на нещодавній відеоконференціїЦейтлін нагадала, що прем’єр Микола Азаров зазначав, що гендерна рівність є одним із пріоритетних питань для України.

Цейтлін погодилася з тим, що в Україні багато жінок працюють у місцевих органах влади, а високі посади їм отримати важко.

 R.S Фондом  «Демократичні ініціативи» було проведено опитування щодо ставлення респондентів до жінок в політиці. Серед причин, які стримують жінок від активної участі у політиці, лише 10% вказали, що «жінки не здатні займатися політикою», найбільш вагома причина ― брак часу через домашні обов’язки (31%). 

       Опитування  виявило, що виборці є більшими прихильниками ґендерного паритету у політиці, ніж представники політичних партій. Підтримують ідею збільшити представництво жінок в органах місцевої влади – 47% опитаних. При цьому опитувані чоловіки приблизно однаково розподілилися на тих, хто схвалює ідею більшого залучення жінок до політики (34%), і тих, хто її не схвалює (34%), вагалися з відповіддю ще 32% опитаних. 

    Такі результати відображають  достатньо позитивне ставлення громадськості до жінок в політиці та можуть слугувати стартом до гендерних перетворень в патріархальній українській політиці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: гендерна рівність,жінки в політиці,жінки -політики,гендерний моніторинг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.