Внутрішній і зовнішній світ Юрія Скандакова

20 травня 2020, 22:19
Власник сторінки
0
61
Внутрішній і зовнішній світ Юрія Скандакова

Юрій Скандаков був невисоким чоловіком, завжди худорлявим, такої зовнішності трішечки східної.

Його знали людиною певних протиріч і контрастів, багатогранною людиною. З одного боку - серйозна особистість, дуже порядна, відповідальна, із таким глибоким почуттям гідності. З другого боку - неймовірний балагур, весельчак. Він обов'язково анекдоти розказував, щось веселе, щоб людину розсмішити, розвеселити, ніколи не було такої манери, що “я начальник”. Навіть коли він прцював завідувачем кафедри Львівської академиї мистецтв. Чи він там видатний художник, чи йому потрібні якісь звання, що він особливий - такого ніколи не було. 

Скандаков був звичайний, доступний з усіма, хочь це лаборант, чи майстер, чи професор, чи ректор, дуже дуже доступний і однаковий. І за це його люди дуже любили. Зі слів його знайомих, жоден не може про нього сказати погане слово. Хоча мав Дядя Юра якісь свої симпатії і антипатії, щодо людей і щодо мистецьких якихось пріоритетів, напрямків, були у нього специфічні смаки. Він був досить твердий у своїх позиціях, але нікому їх не нав'язував, ніколи не вважав, що тільки він має значення. Такої особистості в ньому ніколи не спостерігалося, це була надзвичайно приємна людина, і безмежно віддана мистецтву. Скандаков відображав типаж справжньої творчої богеми, таке враження, що його не цікавили якісь матеріальні речі або моменти престижу. Якщо він бачив гарну людину, гарне освітлення, якийсь там відблиск сонця, якісь красиві дахи - цього йому було достатньо, і це треба було негайно перенести на папір. Тобто Дядя Юра віддавався мистецтву абсолютно, і він був дуже щирий у своєму мистецтві, не намагався когось наслідувати.

Юрій Скандаков хотів бачити красу, романтику, елегантність, чуттєвість, щось таке, близьке йому за натурою. При тому, що сам він був у своїх потребах дуже скромний, надзвичайно скромний, але у мистецтві хотів бачити та пропонувати. Взагалі Дядя Юра був дуже обдарованою людиною, його скоріше можна віднести до імпресіоністів. Хист Скандакова - імпрессія, враження, швидко схопити мить, передати цю емоцію чуттєвості, краси, освітлення, кольору. Роботи його сповнені якоїсь романтики, поезії. Юрій Скандаков бачив у них свою поетику і міг красиво це показати людям.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.