Юрій Скандаков та його учні

14 травня 2020, 19:52
Власник сторінки
0
47
Юрій Скандаков та його учні

Одна з учениць Скандакова розповідала, що коли він працював в академії, займався тим, що готував студентів, учнів.

Були такі свого роду підготовчі курси. І пізніше він працював на кафедрі живопису, а потім на кафедрі рисунку. Довгий час він викладав в академії поки не пішов на вільні хліби. 

Люди хотіли мати роботи Дяді Юри, так що він міг заробляти творчістю. Його не тримало ніщо в академії і він легко пішов, щоб розкрити себе. Потім учні приходили до нього в майстерню, то була невеличка така кавалерка, як кажуть у Львові. Однокімнатна квартирка на вулиці Левицького, колись Маяковського називались, близько до центру. Це дуже красивий будинок, і в нього була малесенька кімнатка, вікна виходили у двір, видно було дахи і він дуже часто малював з вікна пейзаж свого засніженого двору. Вхід був відразу ж у кухню, а потім в кімнатку, в якій власне учні сиділи і займались. Всі стіни завішені роботами, живописними, але найбільше пастелі було. В свій час він малював на чорному папері кольоровому, пастеллю, і там висіли дуже красиві жіночі портрети, ню. Звичайно це відразу на учнів справляло величезне враження. Неймовірно майстерні красиві композиції, і всі відразу занурювались в основну тему його творчості.

А викладачем Дядя Юра був прекрасним, розказувала його учениця. Студенти дуже любили Скандакова, манера виконання була специфічна, він не вчив ніяким схемам і ніколи не натаскував. Скандаков вимагав творчості, і вчив так як вчився сам. Це була робота на інтуїції, на чуттєвості, на таких якісних зауваженнях професійного художника, які могла зрозуміти людина лише та, яка працює. І він вимагав дуже багато малювати, учні повинні були приносити велику кількість домашніх робіт, та обов'язково працювати вдома. Крім того, Юрій Скандаков вмів  надихати, він міг і посварити і похвалити, але завжди від цього виростали крила. Його надзвичайно любив колишній ректор академії, вони товаришували, він його і запросив на завідування кафедрою. Борисенко Валентин Назарович, дуже відомий скульптор, нажаль, він рано пішов з життя. Так от Валентин Назарович завжди казав, що Скандаков всякого може наговорити, але у людини від того очі горять і крила виростають.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.