Юрій Скандаков і гроші

01 травня 2020, 17:30
Власник сторінки
0
87
Юрій Скандаков і гроші

Найкращі роботи Скандакова, 60-х, 70-х років, були мабуть геніальными, а він міг спокійно їх стелити на підлогу під час побілки.

Найкращі роботи Скандакова, 60-х, 70-х років, були мабуть геніальными, а він міг спокійно їх стелити на підлогу під час побілки. Дядя Юра малював картини просто у своє задоволення. Ніколи не був комерційним, матеріальне його не цікавило. Його цікавило лише мистецтво. 

Була така історія, один його прихильник розповів, що коли вони познайомились, до Юрія як раз почали приходити люди, заради картин. Дядя Юра малював Львів: вулички, будинки, церкви, сквери, картини йшли на Київ, і він їх по 40, по 50 доларів продавав. Та коли цей його знайомий вперше побачив Скандакова, йому страшенно сподобалась сама людина. Такий талановитий, але простий як двері, він казав. Побачивши його роботи і ті ціни, за які художник готовий був продати ці перші шедеври 60-х, 70-х, він був, м’яко кажучи, здивований. Десь за 50 доларів. І тоді  запропонував купувати його картини не по таких цінах, а по якихось більш реальних. За це його багато хто не злюбив, бо він істотно підвищив вартість робіт Дяді Юри, і кінчилася ця халява. 

Скандаков настільки легко відносився до своїх робіт, що, наприклад, у ресторані міг запросто віддати картину за обід. Був такий ресторан “Млин”.  Деякі французські художники, наприклад, Модільяні, малювали за тарілку супу, десь таке ж саме і було с Дядею Юрою. 

На жаль, навколо нього вешталися не дуже чесні та порядні люди. Через те, що Скандаков був занадто простий, в гарному сенсі слова, та довірливий, багато хто цим користувався. Відомо декілька таких історій, про те, що до нього могли прийти в майстерню, під приводом якоїсь справи, та просто вкрасти картину, або навіть не одну. Дядя Юра настільки вірив у добре в людях, що цього зовсім не помічав.

Як часто буває з видатними художниками, їх роботи по-справжньому оцінюють лише після смерті. Зараз його картини коштують зовсім інших грошей. Коллекціонери з України і зі всього світу шаленіють від робіт Скандакова, весь час шукаючи можливість придбати нову картину улюбленого художника.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.