Майстерня Юрія Скандакова

07 квітня 2020, 13:37
Власник сторінки
0
66
Майстерня Юрія Скандакова

Майстерня Юрія Скандакова - то була його фортеця. Все в тому місці нагадувало та віддзеркалювало митця.

Коли друзі та знайомі приходили до нього у майстерню, то піднімалися по таких крутих сходах. Заходили в маленьку його робітню і в момент стіни всі розсувалися! Це був великий простір, наповнений світлом, радістю, наповнений жінками, пейзажами, квітами. На вікні стояв такий довгий ящик, і там буяли ромашки, а поміж ними вистрелювали стріли цибулі, які використовувалися в інший нестандартний спосіб, про що розкажемо трохи пізніше.

Грала музика обов’язково, а це була музика Армстронга або Джо Кокера, якого він також дуже полюбляв. Стояла невелика пічечка на якій він весь час картоплю пік. Це була страва його дитинства, і він її дуже любив.
Скандаков був перфекціоністом у всьому, і навіть у тому чим він частував. Картопля то була перша страва, а потім — червона риба і шнапс. І починалось дійство, в нього була така палітра, він брав її та перемащенного свого фартушка, і починалось. Починалась мелодія. Могла бути така легка, пасторальна, а могла бути така містична, яка дуже глибоко хвилювала. Він малював дуже часто. Володів часом, знав секрет. Тому що ці квіти у нього жили, і завжди живуть (ті квіти, що на картинах). Вони живуть, вони пахнуть, вони трепетні. Здається, що він не лише знав, а й і відчував символіку квітів, міг поглинути у цей квітучий характер, іриси у нього були такі, закохані паничі чемні, півонії, як у Нечуя-Левицького - жінки середнього віку, розкішні, відкриті, жоржини були такі пристрасні, що аж пекло від них, ромашки такі делікатні, як серпанок вранці. Квіти! Ніхто їх так не малював, як Дядя Юра!

Малярство - це було єдине його кохання на все життя. У Львові розповідають, що коли знайомі та друзі Скандакова заходили в майстерню, заставали його за мольбертом, то питали: «Дядя Юра, ти працюєш?», а він відповідав: «Я не працюю, а кайфую! Яка ж це робота!».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.