Ренесанс української культури

21 лютого 2018, 21:11
Власник сторінки
0
93
Ренесанс української культури

А що робиться з культурою в Україні. Вона втратила від того, що «таланти» виїхали до Москви? Ні! Навпаки, це допомогло з’ясувати хто є хто.

Ренесанс української культури


Лагідна українізація, бути чи не бути? Протягом періоду незалежності України до культури відносилися, м’яко кажучи, легковажно, якщо не сказати, що просто «забивали» на неї. Тому всякі Кобзони, Кіркорови, Лободи, Ані Лорак так в’їлися, що деякі українці не уявляють життя без цієї попсовості.

Окупація Криму, війна на Сході, ці події ніяким боком не турбують багатьох зірок української естради. Виправдовуючи свою участь у шабашах в державі агресорі, вони стверджують: «Культура поза політикою, ми за мир». Вони стають одним з елементів для російської пропаганди для створення уяви єдності колишніх братських народів, тим самим підливаючи масла у вогонь. Вони не бридяться приймати нагороди, беручи на себе велику відповідальність говорити від імені народу, дякуючи за подачки.

А що робиться з культурою в Україні. Вона втратила від того, що «таланти» виїхали до Москви? Ні! Навпаки, це допомогло з’ясувати хто є хто. Сьогодні в культурі спостерігається рух до відновлення, створення власного українського простору, унікального, а не пострадянського.

Держава теж долучилася до підтримки саме українського, бо нарешті прийшло просвітлення. Після введення квот на українську музику. Спостерігається скорочення обсягів трансляції російської попси. Закон справді позитивно вплинув на українську мову в ефірі. Появи нових хітів на державній мові важко не помітити. Тепер по радіо можна почути не лише Вакарчука, а й багато інших нових співаків. Деякі змінили свої формати і перейшли на українську. Лагідна українізація...

У сфері кіно теж значні успіхи. За останні 4 роки з’явилися україномовні фільми, які гідні уваги не лише українських глядачів. Нещодавно нашумівший фільм «Сторожева застава» познайомив нас з дивним світом, створеним Володимиром Рутківським. Це перший український фентезі, який покажуть закордоном. Звичайно «Сторожева застава» це не єдиний високоякісний український фільм.

Скоріш за все, конфлікт на Сході буде центром уваги українців ще тривалий час, проте не слід забувати і про існуючи проблеми в українській культурі, які потрібно якщо не терміново, то хоча б регулярно і систематично вирішувати, інакше нам не перемогти в гібридній війні з нашим північним «побратимом».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Москва,культура,артисты,министерство культуры,Національна рада з питань телерадіомовлення,попса,співаки,Крим,ефір,радіо,українське кіно,схід,фільми,окупація,співак
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.