Як заощадити студентам: детальна інструкція для оформлення субсидії

12 вересня 2017, 16:34
Власник сторінки
Координатор правозахисної платформи «Успішна варта»
0
63
Як заощадити студентам: детальна інструкція для оформлення субсидії

Як вже писали раніше, студенти нарешті дізналися, не без нашої допомоги, що мають право оформлювати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у гуртожитках.

Але зараз хотілося б більш детально розібратися у цьому питанні.

Право на отримання субсидій узаконено ПОЛОЖЕННЯМ про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене Постановою КМ України 21.10.1995 р. в редакції від 18.08.2017 р.

Провівши соціологічне опитування серед  студентів Національного університету «Львівська Політехніка» Львівська команда партії «Успішна країна» зрозуміла, що більшість студентів абсолютно не проінформовані про таку можливість. Скажемо більше, юрист правозахисної групи «Успішна варта» Ярослав Мазур звернувся в юридичний відділ НУ «Львівська Політехніка», в студентську профспілку і навіть до директора студентського містечка і був здивований.

«Коли я звернувся у всі ці структури університету з питанням чи можуть студенти їхнього ВНЗ отримувати субсидії, і який порядок дій для їх отримання – мені відповіли, що не володіють цим питанням», - прокоментував юрист.

Тож ми разом зі спеціалістами «Успішної варти» розповімо, як саме оформити субсидію на проживання в гуртожитку, куди потрібно звернутись і які документи заповнити.

Є два варіанти оформлення студентської субсидії: простий і ускладнений.

Простий – шукаєте в своєму ВНЗ студентську профспілку і з’ясовуєте, чи вони там допомагають з оформленням субсидій. Якщо так, то Вам пощастило. Берете паспорт, ІІН, заповнену «Заяву про призначення житлової субсидії» та «Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії». Всю решту роботи за вас виконає профспілковий комітет. Принаймні у Львівському національному університеті ім. І. Франка діє саме ця схема.

Ускладнений варіант - це коли профспілковий комітет є, але він і не чув про таку можливість для студента. Тоді доведеться все робити самостійно і робити це потрібно у наступній послідовності:

-студент оплачує в бухгалтерії студмістечка за перший місяць проживання;

-у паспортному столі студмістечка береться довідка про реєстрацію, довідка про склад сім'ї (для пришвидшення процедури призначення субсидії), бланк розрахунку (кошторису) вартості проживання в гуртожитку;

-з бланком кошторису повертаєтесь у бухгалтерію студмістечка, яка вносить туди розрахункові дані;

-з заповненим бланком кошторису звертаєтесь у центральну бухгалтерію ВНЗ, де головний бухгалтер ставить печатку;

-студенти, які отримують пенсію, повинні мати при собі «Довідку про нарахування пенсій» за 12 міс.

-берете весь той пакет документів, не забуваєте додати паспорт та ІІН, йдете в місцевий відділ соціального захисту. Ще в бухгалтерії студмістечка поцікавтесь адресою відділення соціального захисту. Зверніть увагу, що кожний корпус гуртожитку університету може мати інше відділення соціального захисту, тому будьте уважні.

-у відділенні соціального захисту Вам дадуть заповнити «Заяву про призначення житлової субсидії» та «Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії». Якщо не зможете заповнити, то в цих службах є консультант, який допоможе оформити заяву і декларацію.

-оформлені документи через пошту або, відсидівши в довжелезній черзі, можна буде здати у відділ соціального захисту для прийняття рішення по субсидії.

Попри те, що описана процедура отримання субсидій студентами на комунально-житлові послуги виглядає дещо страшною – радимо зробити це, не дивлячись на перешкоди, створені у ВНЗ. Адже вигода від отримання субсидії  для студентів є очевидною.

Наведемо приклад: зареєстрований в гуртожитку, платить в місяць за гуртожиток 220 грн., отримує стипендію 825 грн. Буде платити по субсидії: 825 : 1330:2*15=4,65 %;  825*0,4652=38,38 грн. Тобто, оформивши субсидію з січня, платитимеш з січня 38, 38 грн., а решту (220 – 38,38= 181,62 грн.) держава буде перераховувати університету.

Така економія дозволить студенту заощадити кошти на забезпечення життєвих потреб і навчального процесу, купівлю літератури, наприклад.

Юристи правозахисної групи «Успішна варта» завжди проконсультують і допоможуть студентам у цьому питанні. Звертайтесь на гарячу лінію 0 800 200 555

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.