Корупція починається з Порошенка, для якого на першому місці - власний бізнес

17 лютого 2017, 07:29
Власник сторінки
Член ГО "ПОСТУП", активіст, журналіст
1
8257

На момент обрання Луценка Генпрокурором одним із найбільш актуальних для України завдань було розслідування справ, заведених на колишнього президента Віктора Януковича

Проте з семи справ у жодній так і не було розпочато повноцінне розслідування. Хоча його майно та активи арештували, державі не повернули нічого, адже нема обвинувального вироку на адресу екс-гаранта.

Після втечі низки українських чиновників із оточення Януковича закордон на їхні рахунки та майно були накладені санкції. Для того, аби полегшити процедуру притягнення до відповідальності таких чиновників, пакетом були прийняті й поправки до законодавства, які також мали б спростити можливість заочного засудження втікачів. Проте у більшості випадків розслідування взагалі не зрушилося з місця, або ж було призупинене. Як, наприклад, у випадку із сином екс-президента, Олександром Януковичем, через те. що того оголосили у розшук.

Окрім того, були випадки, коли підозрювані у корупційних злочинах особи, як і низка чиновників з оточення Януковича, мали змогу спокійно покинути країну попри оголошені підозри. Такий прецедент – історія зна той час депутатом від Опозиційного блоку Вадимом Новінським, який спокійно виїздив у Грецію у момент, коли до парламенту вже надійшла згода про притягнення його до кримінальної відповідальності.

Сьогодні на прес-конференції Генеральна рокуратура України під головуванням Юрія Луценка оприлюднює підсумки своєї роботи за 2016-й рік та звітує про досягнення відомства.

За час своєї роботи Генпрокурор Луценко робив чимало гучних заяв та давав обіцянки очистити прокуратуру від недобросовісних працівників, арештувати активи чиновників із оточення екс-президента Віктора Януковича, перевірити сумнівні е-декларації українських політиків тощо.

Якщо б це було серйозно, було б як з Мосійчуком "подання-зняття-арешт" у сесійній залі. Сьогодні, у ході вечірнього засідання Верховної Ради 17 вересня за підозрою в корупції був заарештований народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук. За останніми даними, після затримання він був допитаний слідчими Генеральної прокуратури і перебуває в СІЗО СБУ.

В цілому, Мосійчуку інкримінують порушення відразу п'яти статей Кримінального кодексу. Це ч. 4 ст. 368 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою; ч. 2, 3 ст. 296 – хуліганство; ч. 1, 2 ст. 350 – погроза або насильство щодо посадової особи , ч. 1 ст. 376 – втручання в діяльність судових органів; ч. 1, 2 ст. 377 – погроза або насильство щодо судді.

Однак в ході подання на зняття депутатської недоторканності з Ігоря Мосійчука генеральний прокурор Віктор Шокін не став наводити переконливі докази за всіма висунутими обвинуваченнями. Він обмежився показом шестихвилинного відеоролика, змонтованого з відеокадрів прихованої оперативної зйомки, на яких людина, зовні дуже схожа на нардепа Мосійчука, називає суми, які йому необхідно заплатити за "вирішення питань" з силовиками та контролюючими органами для нелегальної розробки неназваного кар'єру. Суми варіюються від 100 тисяч грн за прикриття кар'єрних робіт без дозвільної документації до 15 тис. дол. за депутатський запит. Також на ролику відображено момент передачі особисто в руки Мосійчуку пачок з грошима.

"Я шокований тим, що побачив сьогодні на екрані в сесійній залі парламенту під час звіту силовиків. Поведінка пана Мосійчука ганьбить звання народного депутата України. Соромно робити таке, особливо після Революції гідності на Майдані. Таким людям не місце у Верховній Раді України. Хочу подякувати правоохоронцям органам і Генеральній прокуратурі за оперативну роботу", - заявив після події спікер Ради Володимир Гройсман.

"Якщо говорити про процедурні речі, то, очевидно, було допущено багато порушень - це безумовно. Але хочу сказати, що якщо б ми таке відео побачили про Клюєва або про Мельничука, то могли б точно так само проголосувати відразу все. Це був шок для парламенту, для країни, й іншої реакції в такій ситуації бути не могло", - заявив нардеп від "Народного фронту" Віталій Сташук.

Хороший урок? Можливо, саме такого ефекту і планувало досягти керівництво ГПУ. Адже виступ Віктора Шокіна в Раді був запланований тільки на сьогодні, як і звіт Арсена Авакова щодо розслідування теракту під Радою 31 серпня. Тільки в останній момент графік був змінений, і несподівано для більшості депутатів і журналістів глави МВС і ГПУ опинилися у Раді в четвер після обіду.

"Віддаю належне режисерам-постановникам, зробили гарне шоу. Думаю, всі розуміють, що воно готувалося не день і не два. Тільки чомусь після нього якийсь неприємний післясмак... Я б з великим задоволенням подивилася такий фільм про Клюєва. Але, на жаль... не показали", - написала Олена Яхно у своєму Facebook.

Саме історію зняття недоторканності з Сергія Клюєва згадали генпрокурору після історії з Мосійчуком. Мовляв, чому в останньому випадку виявилося можливим і оперативне голосування, і затримання прямо в будівлі парламенту, тоді як в першому – фактично підозрюваному було дано час, щоб покинути країну. Ці питання залишаються без відповідей. Після голосування щодо Мосійчука депутатів у сесійній залі як паралізувало. Замість того, щоб, як звичайно, бігти додому, ще довго залишалися на своїх місцях і, здається, в тих же позах. Як би там не було, тепер у винуватості Мосійчука буде розбиратися суд. А іншим депутатам швидше доведеться задуматися про характер подальшої своєї роботи в парламенті. Деякі політичні експерти припускають, що основною метою всього, що сталося, цілком могла бути демонстрація того, що подібні матеріали можуть бути зібрані практично на будь-якого представника депутатського корпусу та оперативно пущені в роботу.

Є багато інщих не менш серйозних порушень, в тому числі і колишніх регіонів про яких чомусь ніхто не згадує. Продовжуючи цикл матеріалів розповімо про Тетіївський район.

В цьому регіоні хазяйнує великий латифундист, доларовий мільйонер, бізнесмен та особа, яка дуже любить публічність, екс-"регіонал" – Руслан Голуб

Виходець з Кіровоградщини, агро-бізнесмен Руслан Голуб почав займатися сільським господарством на Тетіївщині з 1998 року, і наразі його називають найбільшим бізнесменом в районі. До того ж, він є власником чималих латифундій у Вінницькій та Одеській областях. Та чи все так гладко у головного «хазяїна» Тетіївського району, як здається на перший погляд?

Руслан Голуб є власником потужної аграрної групи «ТАК-Агро», яка займається вирощуванням зернових та олійних культур, а також тваринництвом. У Тетіївському районі ця компанія де-факто є монополістом на ринку сільського господарства. Решта фермерів не йдуть з ним у ніякі порівняння. До того ж ті гравці на аграрному ринку Тетіївщини, які піднімають голову, зустрічаються з абсолютно неконкурентними методами, і знову лягають на дно.

Цікаво, що Голуб не приховує свого статусу магната, й любить виставляти на загал свої багатства. За чутками, Руслан Голуб має нерухомість в Іспанії, де він постійно й проживає, з’являючись в Тетієві наїздами. При цьому він дуже вже полюбляє публічність, і навіть організував в селі Степовому Тетіївського району фестиваль під назвою «Битва Титанів», на якому відбувається виставка-демонстрація сільськогосподарської техніки в польових умовах. Під час проведення фестивалю Голуб активно позує перед телекамерами та журналістами, не пропускаючи жодної нагоди зайвий раз попіаритися. Утім, на запитання журналістів, як він заробив свій перший мільйон, пан бізнесмен-політик ухиляється від відповіді.

Власне, окрім бізнесу Руслан Голуб активно займається політикою. Але тут успіхи не такі визначні. За часів Януковича, у 2013 році, він зайняв пост голови Тетіївської районної державної адміністрації. Це притому, що раніше він був помічником народного депутата України від БЮТ Бориса Шиянова.

Також він встиг побувати депутатом Київської обласної ради шостого скликання (з 2010 до 2015 років), до якої він потрапив, будучи безпартійним. Але коли постала потреба, Голуб увійшов до Партії регіонів.

Після Майдану він певний час перебував на коні. Пояснюють місцеві жителі це дуже просто: буцімто Голуб є кумом екс-губернатора Київської області Максима Мельничука. Можливо, саме тому колишній голова КОДА під час свого перебування на посаді дуже часто відвідував саме Тетіївський район.

А от у Верховну Раду Голуб потрапити не спромігся, хоча й намагався. Так, у 2014 році він балотувався на 92-го виборчому окрузі, проте вибори програв іншому земельному магнату з Білоцерківщини Віталію Гудзенку.

Але повернемося до його головування в Тетіївському районі. За нетривалий час своїх каденції на посаді голови РДА він встиг «заплямувати» себе у серйозному земельному скандалі.70 газемлі біля села Кашперівка за допомогою місцевого начальника держземагенства Лесі Головачук, швидко змінили власника. Справою самозахоплення зайнялася прокуратура, але – безрезультатно. Цю ділянку громада села планувала використати як кладовище та для інших потреб села, але Голубу ця земля, схоже, була потрібніше.

Після подій Майдану Голуб здійснив спробу взяти під контроль осередок партії «Народний Фронт» у Сквирському районі, поставивши на пост керівника осередку свою людину, представника «ТАК-Агро» - Сергія Козлова. Проте, в результаті, до керма районної організації партії дістатися він так і не зумів: на заваді стали місцеві активісти.

Зараз Голуб не полишає політичних амбіцій. Так, разом з тим самим Козловим, він активно займається розвитком Аграрної партії.

Що ж до важелів впливу на владних посадах, то тут у Голуба до останнього часу все було дуже непогано. Так, мер Тетієва Руслан Майструк раніше працював на посаді виконавчого директора у «ТАК-Агро» Голуба і знаходиться з ним у дуже хороших відносинах. Тобто, фактично, мер Тетієва є людиною Голуба.

Утім, в кінці січня у Майструка почалися проблеми. Так, прокуратурою Київської області було зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами виконавчого комітету Тетіївського міськради, що призвело до розтрати бюджетних коштів на суму 694 000 грн. Однак Майструк дані звинувачення спростовує. Мовляв, це – цілеспрямована атака з метою дискредитації його як мера і заявив, що "попросить" генерального прокурора Юрія Луценка звернути увагу на "повне свавілля працівників прокуратури". У будь-якому разі, радості меру Тетієва, а отже, й Голубу, подібне розслідування навряд чи додасть.

Нинішня голова Тетіївської РДА Наталія Троянська, за чутками, теж наближена до місцевого земельного «феодала», та на посаді керівника району виконує вказівки свого патрона. Також вона є депутатом міськради Тетієва від «БПП».

Окрім Руслана Майструка та Наталії Троянської, у Голуба є власні «кишенькові» депутати районної та міської ради, які так чи інакше зв’язані з одіозним латифундистом. Одні з них є, або були працівниками «ТАК-АГРО», інші є членами вищезгаданої Аграрної партії, яку активно просуває на теренах району та області Руслан Голуб.

Дуже ймовірно, що на наступних виборах до Верховної Ради Голуб зробить ще одну спробу потрапити до парламенту. І має доволі непогані шанси на перемогу. Або ж поступиться місцем своєму куму Максиму Мельничуку, який теж не проти отримати депутатський мандат. Та чи стане від цього жити краще жителям Тетіївського району? Наразі це питання є риторичним... Чи засвоєно урок, можуть показати вже найближчі голосування парламенту, який до недавнього часу часто не міг зібрати необхідних 226 голосів для ухвалення рішень, формально маючи коаліцію в 300 голосів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.