Українці страждають і від російської агресії, і від порушень прав людини вдома

01 листопада 2023, 09:21
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
18
Українці страждають і від російської агресії, і від порушень прав людини вдома

Лідер українських пацифістів Юрій Шеляженко взяв участь у воркшопі Ради ООН з прав людини щодо людського права на сумлінну відмову від військової служби.


Відео виступу шукайте на офіційному відеохостингу ООН (UN Media) за ключовими словами Intersessional workshop on good practices and recent developments - Human Rights Council 31 Oct 2023 позначка часу 01:31:45 або в Телеграм каналі Sheliazhenko | Шеляженко


* * *

Вітання з Києва, столиці України, і я хотів би висловити подяку всім панелістам, УВКПЛ та Верховному комісару ООН з прав людини за захист права людини на сумлінну відмову від військової служби.

Мене звати Юрій Шеляженко, я представляю Український Рух Пацифістів.

Моя країна потерпає від жорстокої російської агресії, яка включає примусовий призов на окупованих територіях всупереч Четвертій Женевській конвенції; але українські сумлінні відмовники страждають не лише від загарбників, а й від порушень прав людини у себе вдома.

Українська армія повністю заперечує право на сумлінну відмову від військової служби та вимагає суворих покарань.

Наприклад, нещодавно апеляційний суд скасував виправдувальний вирок і засудив релігійного відмовника до 3 років позбавлення волі.

Верховний Суд відмовився зобов’язати президента Зеленського встановити порядок звільнення з військової служби з мотивів сумління за позовом солдата Андрія Вишневецького, призваного на військову службу проти його совісті, якому відмовляють у звільненні. Дивно, але в Україні Верховний Суд вважає, що можна відступити від статті 18 МПГПП під час війни; суд процитував перший абзац, але забув процитувати другий абзац статті 4 МПГПП.

В іншій справі Віталія Алєксєєнка Верховний Суд послався на застарілий закон про альтернативну службу, який не дозволяє визнати сумлінну відмову від військової служби під час воєнного стану.

Я зараз виступаю з-під домашнього арешту, тому що Служба Безпеки України порушила проти мене кримінальне провадження, вважаючи, що відстоювання права на відмову вбивати та надання правової допомоги відмовникам є злочином.

Це політично вмотивоване переслідування було розпочато через мої листи до Президента Зеленського та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Лубінця: замість відповідей та правозахисних заходів була лише реакція у вигляді переслідування, що загрожує тюрмою.

Тож моє запитання до всіх панелістів таке: як ми можемо забезпечити, чи можемо ми визначити пріоритетом захист права людини на сумлінну відмову від військової служби під час війни? Тому що святість людського життя, гідності і совісті, а також надія на те, що у світі, де всі відмовляються вбивати, не буде воєн, вимагають неухильного забезпечення права людини на сумлінну відмову від військової служби під час війни, а також захисту правозахисників, які допомагають сумлінним відмовникам.

Дякую.

На питання відповіла Рейчел Бретт: звернула увагу на те, що вивчення і популяризація досвіду інших країн може сприяти поступовим змінам у країнах, де порушуються права людини. Ми з подякою беремо до уваги цю пораду і будемо детально розповідати досвід захисту відмовників під час оборонних воєн проти брутальної агресії, наприклад -- як реалізувалося законне право на сумлінну відмову від військової служби у Великій Британії під час першої та другої світових воєн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: ООН,права людини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.