PFIZER ТА BIONTECH ВРЯТУЮТЬ СВІТ?

23 листопада 2021, 09:31
Власник сторінки
Адвокат
0
168
PFIZER ТА BIONTECH ВРЯТУЮТЬ СВІТ?

Що відомо про американську біофармацевтичну компанію Pfizer Ins. та німецьку біотехнологічну компанію BioNTech SE, які спільно випускають найвідомішу вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19

Внаслідок прийняття Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання для екстреного медичного застосування» від 29 січня 2021 року № 1159-IX та Закону України «Про внесення зміни до статті 92 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання» від 19 березня 2021 року № 1353-IX іноземні приватні фармацевтичні компанії отримали можливість продавати Україні вакцини та інші медичні імунобіологічні препарати для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), які пройшли доклінічні випробування, однак ще не пройшли клінічні випробування.

Однією із таких іноземних приватних фармацевтичних компаній є американська біофармацевтична компанія Pfizer Ins., яка спільно з німецькою біотехнологічною компанією BioNTech Innovative Manufacturing Services GmbH випускають вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 під торговою маркою Comirnaty (кодова назва BNT162b2), відомою також як Tozinameran.

Дивно, що компанія BioNTech SE, яка за 12 років – з часу заснування у 2008 році не змогла створити жоден медичний препарат на основі матричної РНК (мРНК), який би був схвалений до застосування компетентними органами Сполучених Штатів Америки чи Європейського Союзу, всього за якихось 4 місяці змогла розробити вакцину на основі матричної РНК (мРНК) від коронавірусної хвороби COVID-19 під торговою маркою Comirnaty (кодова назва BNT162b2), відомою також як Tozinameran.

Ще більш дивним видається все це якщо проаналізувати витрати на науково-дослідну діяльність компанії BioNTech SE за 2017 - 2020 роки (див. реєстраційну заяву компанії BioNTech SE за посиланням: https://investors.biontech.de/static-files/ca7120f7-a441-47cb-8ebe-f58a7b462697). На створення нових медичних препаратів уходять роки досліджень і сотні мільйонів доларів США, а в даному випадку компанії BioNTech SE знадобилося лише 4 місяці і всього кілька мільйонів доларів США.

З річного звіту компанії BioNTech SE за 2019 рік (див. за посиланням: https://investors.biontech.de/node/7381/html) слідує, що компанія зазнавала чистих збитків щороку з моменту створення у 2008 році, включаючи чисті збитки в розмірі 179,2 мільйонів євро та 48,3 мільйонів євро за роки, що закінчилися 31 грудня 2019 року та 31 грудня 2018 року відповідно. Станом на 31 грудня 2019 року компанія накопичила збитки в розмірі 424,8 мільйонів євро (245,8 мільйонів євро станом на 31 грудня 2018 року).

Вся вищенаведена інформація є у вільному доступі в Інтернеті, тому може бути легко перевірена.

Підсумовуючи все вищенаведене можна дійти цікавого висновку – компанія BioNTech SE, яка за 12 років – з часу заснування у 2008 році не змогла створити жоден медичний препарат на основі матричної РНК (мРНК), який би був схвалений до застосування компетентними органами Сполучених Штатів Америки чи Європейського Союзу, компанія, яка з часу заснування несла лише збитки і ніколи не була прибутковою, у 2020 році – всього за якихось 4 місяці змогла розробити ефективний медичний препарат – вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 під торговою маркою Comirnaty (кодова назва BNT162b2), відомою також як Tozinameran, при тому, що як показує практика на створення нових медичних препаратів уходять роки досліджень і сотні мільйонів доларів США.

Із засобів масової інформації – статті під назвою «Pfizer bets on biotech flu vaccine in $425 million BioNTech alliance» за 16 серпня 2018 року, опублікованої на офіційному веб-сайті британського агентства новин Reuters (див. за посиланням: https://www.reuters.com/article/us-pfizer-biontech-alliance-idUSKBN1L10F5) можна дізнатися про те, що компанія Pfizer Inc. погодилася виплатити німецькій біотехнологічній компанії BioNTech SE до 425 мільйонів доларів США в рамках альянсу для розробки більш ефективних протигрипних препаратів. Приватна компанія BioNTech SE отримає 120 мільйонів доларів США авансом плюс до 305 мільйонів доларів США залежно від досягнень у розробці, а також багаторівневі роялті за ф’ючерсний продаж у двозначному відсотковому діапазоні, йдеться у заяві двох компаній у четвер. У новітній галузі в рамках альянсу для розробки більш ефективних протигрипних препаратів компанія BioNTech SE співпрацює з AstraZeneca, Eli Lilly, Sanofi, Genentech, Genmab і Bayer Animal Health.

З статті під назвою «BioNTech signs $425m flu vaccine deal with Pfizer» за 17 серпня 2018 року, опублікованої на офіційному веб-сайті британського інтернет-видання Pharmaceutical Technology (див. за посиланням: https://www.pharmaceutical-technology.com/news/biontech-425m-flu-vaccine-pfizer/) можна дізнатися про те, що німецька біофармацевтична компанія BioNTech SE підписала угоду про дослідження та розробки (R&D) з Pfizer Inc. щодо розробки вакцин на основі мРНК проти грипу. У рамках багаторічного партнерства BioNTech SE і Pfizer Inc. мають намір спільно проводити науково-дослідні роботи з метою розробки вакцин проти грипу. Згідно з умовами угоди, BioNTech SE відповідатиме за завершення першого клінічного дослідження вакцин на основі мРНК на людях, а Pfizer Inc. проводитиме подальшу клінічну розробку та комерціалізацію. Старший віце-президент і керівник відділу досліджень і розробок вакцин Pfizer Inc. Катрін Янсен заявила: «Нагально необхідні інноваційні підходи до вакцин, щоб забезпечити покращений захист від сезонного грипу та швидко і ефективно реагувати на загрози пандемії грипу».

З прес-релізу під назвою «BioNTech Announces New Collaboration to Develop HIV and Tuberculosis Programs», опублікованого на офіційному веб-сайті компанії BioNTech SE (див. за посиланням: https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/biontech-announces-new-collaboration-develop-hiv-and/) можна дізнатися, що 04 вересня 2019 року біотехнологічна компанія BioNTech SE підписала угоду з Фондом Білла і Мелінди Гейтс ( Gates Foundation), згідно з якою останній інвестує 55 мільйонів доларів США у співпрацю з інфекційних захворювань, загальне фінансування якої може сягнути 100 мільйонів доларів США.

Підсумовуючи все вищенаведене можна дійти висновку, що компанії Pfizer Inc. та BioNTech SE вже у 2018 році почали співпрацювати у сфері розробки вакцин на основі мРНК проти вірусних захворювань. При цьому, заява старшого віце-президента і керівника відділу досліджень і розробок вакцин Pfizer Inc. – Катрін Янсен, зроблена нею у серпні 2018 року, про те, що нагально необхідні інноваційні підходи до вакцин, щоб швидко і ефективно реагувати на загрози пандемії грипу, наводить на думку, що остання, можливо, щось знала.

З приводу ефективності вакцини Pfizer-BioNTech (BNT162b2) від COVID-19 слід зазначити, що в даному питанні можуть бути спекуляції. Для прикладу, – стверджується, що вказана вакцина є ефективною, тому що близько 95 % вакцинованих нею вижили і одужали від COVID-19, однак якщо взяти офіційну статистику за 2020 рік (офіційні дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу – див. за посиланням: https://covid19.rnbo.gov.ua/), то бачимо, що в період до початку застосування вакцини від COVID-19 в Україні і світі (з 30 січня по 27 грудня 2020 року) вижило і одужало близько 95 % захворівших на COVID-19. Тобто, в процентному відношенні різниця у кількості виживших і одужавших серед захворівших на COVID-19 у період до початку застосування вакцини від COVID-19 (з 30 січня по 27 грудня 2020 року), і серед вакцинованих від COVID-19 є незначною.

Із засобів масової інформації можна дізнатися, що компанія Pfizer Ins. неодноразово потрапляла у гучні скандали, зокрема:

-     у 2004 році компанія Pfizer Ins. погодилася виплатити 430 мільйонів доларів США для вирішення кримінальних і цивільних справ у зв’язку з незаконним заохочуванням лікарів використовувати препарат Neurontin для лікування пацієнтів з біполярним розладом, психологічним станом, хоча дослідження показало, що ці ліки не кращі, ніж плацебо в лікуванні цього розладу. Інші розлади, для яких компанія незаконно просувала препарат Neurontin, включали хворобу Лу Геріга, синдром дефіциту уваги, синдром неспокійних ніг і судоми, що відмовляються від наркотиків і алкоголю (див. статтю під назвою «Pfizer to Pay $430 Million Over Promoting Drug to Doctors» в американському виданні The New York Times за посиланням: https://www.nytimes.com/2004/05/14/business/pfizer-to-pay-430-million-over-promoting-drug-to-doctors.html);

-    у 2009 році компанія Pfizer Inc. погодилася виплатити 2,3 мільярда доларів США для вирішення цивільних і кримінальних справ у зв’язку незаконним продажем свого знеболюючого засобу – препарату Bextra, який був заборонений. Це було найбільше судове врегулювання шахрайства у сфері охорони здоров’я та найбільший кримінальний штраф будь-якого виду (див. статтю під назвою «Pfizer Pays $2.3 Billion to Settle Marketing Case» в американському виданні The New York Times за посиланням: https://www.nytimes.com/2009/09/03/business/03health.html);

-  у 2009 році компанія Pfizer Inc. погодилася виплатити відшкодування нігерійським сім'ям жертв менінгіту. На Pfizer Inc. подали до суду після того, як 11 дітей померли під час клінічного випробування, коли північний штат Кано постраждав від найгіршої епідемії менінгіту в Африці в 1996 році. Ста дітям давали експериментальний пероральний антибіотик під назвою «Трован», а ще сотня отримувала «Цефтріаксон» – «золотий стандарт» лікування сучасної медицини. Pfizer Inc. планувала продати Trovan в США та Європі після випробувань над африканськими дітьми. Однак його ліцензія була відкликана в Європі через стурбованість токсичністю для печінки (див. статтю під назвою «Pfizer pays out to Nigerian families of meningitis drug trial victims» у британському виданні The Guardian за посиланням: https://www.theguardian.com/world/2011/aug/11/pfizer-nigeria-meningitis-drug-compensation);

-     у 2012 році компанія Pfizer Inc. погодилася виплатити 60,2 мільйона доларів США за врегулювання розслідування уряду США щодо використання виробником ліків незаконних платежів для залучення бізнесу за кордоном (див. статтю під назвою «Pfizer settles foreign bribery case with U.S. government» у британському агентстві новин Reuters за посиланням: https://www.reuters.com/article/us-pfizer-settlement-idUSBRE8760WM20120807);

-     у 2012 році компанія Pfizer Inc. погодилася виплатити 164 мільйони доларів США за врегулювання колективного позову акціонерів, які звинувачують виробника ліків у неправдивому поданні результатів клінічних випробувань препарату Celebrex. Компанію Pfizer Inc. звинуватили у тому, що вона ввела інвесторів в оману, спотворюючи результати дослідження ліків від артриту. У позові стверджувалося, що відповідачі з 2000 по 2001 рік невірно представляли результати клінічних випробувань препарату Celebrex, щоб зробити його профіль безпеки кращим, ніж у конкуруючих препаратів (див. статтю під назвою «Pfizer to pay $164 million in investor lawsuit over Celebrex» у британському агентстві новин Reuters за посиланням: https://www.reuters.com/article/us-pfizer-celebrex-idUSBRE8981F720121009);

-    у 2013 році Верховний суд Сполучених Штатів Америки залишив без змін вердикт присяжних у розмірі 142 мільйонів доларів США проти компанії Pfizer Inc. через маркетинг компанією препарату від епілепсії Neurontin. Компанію Pfizer Inc. звинуватили в шахрайстві, зокрема, в тому, що вона знала, що її власні дослідження ніколи не доказували, що препарат Neurontin є більш ефективним, ніж цукрова пігулка (див. статтю під назвою «US high court leaves intact $142 million verdict against Pfizer» в американському виданні Business Insurance за посиланням: https://www.businessinsurance.com/article/20131209/news06/131209858/us-high-court-leaves-intact-%24142-million-verdict-against-pfizer);

І це лише кілька з найгучніших скандалів за участю Pfizer Inc.

Зовсім нещодавно в одному з найавторитетніших і найстаріших рецензованому медичному журналі – The BMJ була опублікована стаття під назвою «Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial» (див. за посиланням: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635), в якій стверджується, що клінічні випробування вакцини Pfizer Inc. у США проводилися з порушеннями наукових норм. У статті йдеться про неякісну роботу контрактної дослідницької компанії – Ventavia Research Group, яка допомагає компанії Pfizer Inc. проводити ключові випробування вакцини від Covid-19. Регіональний директор, який працював у дослідницькій організації Ventavia Research Group, заявив, що компанія фальсифікувала дані, не здійснювала засліплення пацієнтів, використовувала недостатньо навчених вакцинаторів і повільно спостерігала за несприятливими явищами, про які повідомлялося в ключовому дослідженні вакцини Pfizer Inc. III фази. Співробітники, які проводили перевірки контролю якості, були вражені обсягом проблем, які вони виявили. Після неодноразового сповіщення Ventavia Research Group про ці проблеми регіональний директор Брук Джексон надіслав електронною поштою скаргу до Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA). Ventavia Research Group звільнила її пізніше того ж дня. Брук Джексон надав десятки внутрішніх документів компанії, фотографії, аудіозаписи та електронні листи.

З цієї ж публікації стає зрозумілим, що Управління з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration, FDA, USFDA) часто із запізненням виявляє порушення у сфері виробництва медикаментів.

Ознайомитися з найгучнішими скандалами за участю найбільших у світі фармацевтичних компаній можна у звіті британської громадської організації Global Justice Now під назвою «The horrible history of Big Pharma» за посиланням: https://www.globaljustice.org.uk/sites/default/files/files/resources/pharma_covid-19_report_web.pdf.

Для того, щоб зрозуміти принцип дії вакцини Pfizer-BioNTech (BNT162b2) від COVID-19 на основі матричної РНК (мРНК), потрібно розуміти, що таке РНК.

Якщо порівняти клітину з бджолиним вуликом, то ДНК – це матка всередині кожної клітини, а різні типи РНК – робочі бджоли, що виконують безліч процесів, критично важливих для функціонування тканин та органів тіла. РНК переносить інформацію про послідовність нуклеотидів частини ДНК з ядра клітини до цитоплазми - рідкого вмісту всередині клітини, в якій знаходяться клітинні компоненти. Там РНК об’єднуються між собою та амінокислотами для виробництва різних білків. Дослідники припускають, що навіть у клітинах із структурою ДНК без мутацій, РНК може вносити зміни в синтезовані білки. У онкологічних хворих ці зміни знижують рівень білків, які вбивають ракові клітини, або збільшують кількість білків, які стимулюють ракові клітини до ділення.

Розуміння різних типів РНК і їх різноманітності – важлива задача на шляху до розкриття ролі РНК у розвитку раку. Найбільш відомі три типи РНК:

-       Інформаційна або матрична РНК (мРНК). Вона несе генетичне кодування ДНК від ядра клітини до місця синтезу білків – на рибосомі. Основна її функція – кодування інформації з ДНК і передача її до місця синтезу.

-  Рибосомна РНК (рРНК) – найбільш широко представлена ​​РНК клітини (приблизно 85 % всіх РНК). Об’єднуючись з мРНК, рибосомна РНК бере участь у формуванні активного центру рибосоми, де і відбувається процес біосинтезу білків.

-   Транспортна РНК (тРНК) переносить певні амінокислоти до місця синтезу білків на рибосомі і зв'язує мРНК і рРНК для синтезу білків. Для переносу кожного виду амінокислот до рибосоми потрібен окремий вид тРНК, який визначається як іРНК, який кодує амінокислоту.

У чому різниця між ДНК і РНК?

ДНК – дезоксирибонуклеїнова кислота. Складається з дезоксирибози, залишків фосфорної кислоти і чотирьох азотистих основ: аденін, гуанін, цитозин і тімін. Молекула ДНК має форму подвійної класичної спіралі. Азотисті основи одного ланцюга з'єднані з азотистими основами іншого ланцюга водневими зв'язками і утворюють мільйони пар основ – нуклеотидів (подібно сходам на сходах). Несе повний генетичний код живої істоти. ДНК знаходиться в ядрі клітини.

РНК – рибонуклеїнова кислота. Складається з рибози, залишків фосфорної кислоти та азотистих основ: три схожих як у ДНК – аденін, гуанін, цитозин і четвертого – урацил. Молекула РНК складається з одного ланцюга непов'язаних нуклеотидів. Таких нуклеотидів в одній РНК від сотні до кількох тисяч. Сприймає генетичну інформацію ДНК і реалізує її у вигляді біосинтезу білків, доставляючи повідомлення та інструкції клітинам. РНК знаходиться в ядрі, цитоплазмі, рибосомах, мітохондріях і пластидах – у всій клітині.

Порушення в ланцюзі РНК або комбінації різних видів РНК можуть бути причиною онкологічних захворювань. Наприклад, нитка мРНК може транспортувати усічену версію правильного коду ДНК, упускаючи важливу інформацію, необхідну для створення білків, що запобігають зростанню пухлини. Або, можливо, мутація викликає з'єднання мРНК та рРНК у неправильному місці нуклеотидного ланцюга.

Останнім часом великий інтерес викликає група некодованих РНК (нкРНК), які включають короткі молекули тРНК, які не транслюються в білок. Згідно з звітом, опублікованим у Journal of Hematology & Oncology, багато з цих нкРНК впливають на те, як клітини реагують на лікування раку, порушуючи ефективність протиракових препаратів. У доповіді йдеться, що нкРНК також може сприяти метастазування раку – переміщенню ракових клітин та утворення пухлини в інших частинах тіла.

Особлива увага приділяється різновиду нкРНК – мікроРНК (міРНК).

Дія міРНК проявляється у всіх ознаках раку. Зокрема, міРНК: проявляють безмежну здатність до відтворення; здатні активувати ракові клітини росту; роблять ракові клітини нечутливими до хіміотерапевтичних процедур, направлених на уповільнення їх росту; беруть участь в ангіогенезі – утворенні нових кровоносних судин для живлення ракової пухлини; здатні уникати імунного руйнування; посилюють генетичну нестабільність клітини.

Одна з проблем у вивченні РНК – це обмежена стабільність молекули. Рибоза, що входить в її основу, схильна до гідролізу - її хімічні елементи руйнуються в реакції з водою. На відміну від ДНК, яка відносно стабільна, РНК швидко втрачає свою структуру, що утруднює її аналіз.

Для того, щоб говорити про безпечність медичних препаратів на основі матричної РНК (мРНК) потрібно до кінця розуміти природу РНК і її вплив на організм людини, однак у даному випадку більше запитань, аніж відповідей.

Відповідно до частини першої статті 27 Конституції України кожна людина має невід'ємне право на життя.

Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави – захищати життя людини (ч. 2 ст. 27 Конституції України).

Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань (ч. 3 ст. 27 Конституції України).

Кожен має право на повагу до його гідності (ч. 1 ст. 28 Конституції України).

Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню (ч. 2 ст. 28 Конституції України).

Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам (ч. 3 ст. 28 Конституції України).

Інтереси та благополуччя окремої людини превалюють над виключними інтересами усього суспільства або науки (п. 1 ст. 2 Конвенція про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини: Конвенція про права людини та біомедицину).

Будь-яке втручання у сферу здоров'я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди на нього відповідної особи (п. 1 ст. 5 Конвенція про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини: Конвенція про права людини та біомедицину).

Згідно з частиною першою статті 45 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» застосування медико-біологічних експериментів на людях допускається із суспільно корисною метою за умови їх наукової обґрунтованості, переваги можливого успіху над ризиком спричинення тяжких наслідків для здоров'я або життя, гласності застосування експерименту, повної інформованості і вільної згоди повнолітньої дієздатної фізичної особи, яка підлягає експерименту, щодо вимог його застосування, а також за умови збереження в необхідних випадках лікарської таємниці. Забороняється проведення науково-дослідного експерименту на хворих, ув'язнених або військовополонених, а також терапевтичного експерименту на людях, захворювання яких не має безпосереднього зв'язку з метою досліду.

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про лікарські засоби» клінічні випробування лікарських засобів проводяться за участю повнолітньої дієздатної особи – пацієнта (добровольця) у разі наявності її письмової згоди на участь у проведенні таких випробувань.

У даній ситуації слід було б ініціювати здійснення перевірки ефективності вакцин від коронавірусної хвороби COVID-19, а ще краще – невідкладно приступити до розробки власної вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19.

Україна повинна розробити власну вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 і налагодити її виробництво.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: США,вакцина,Європейський Союз,FDA,дослідження,випробування,коронавірус,вакцинація,BioNTech/Pfizer
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.