Чи надасть Росія військову допомогу Біларусі

20 серпня 2020, 15:37
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
2
575

Сьогодні занадто багато уваги приділяється можливості надання російській військовій допомозі Олександру Лукашенко


Але застосування військ проти демонстрантів в ще більшому ступені перетягне Росію в бік «нерукопожатних країн». Військові РФ навряд чи будуть задіяні проти мирного населення.

Щонайменше, доки у країні не буде реального збройного протистояння. Та сьогодні ніякі зобов'язання по ОДКБ або Союзної держави не змусять Кремль безпосередньо застосовувати військові сили для придушення беззбройних протестувальників. В міжнародному вимірі – головне не стільки право, скільки емоційне виправдання ситуації. А стати ще більшим ізгоєм Росія не планує.

Ситуація в сусідній країні нагадує торги Лукашенко з Кремлем. Білорусь виставляє свій суверенітет, а Росія - інформаційну і політичну допомогу. І вихід із ситуації для Лукашенка - не в застосуванні військових сил РФ, а в тому, щоб схилити Путіна перестати «класти яйця в різні кошики» і однозначно підтримати білоруського президента.

Насамперед – в інформаційному полі (вплив російських та проросійських інформаційних каналів є високим в Білорусі) та непрямо – у силовому (сприяння вирішення конфлікту, а не пряме придушення).

Водночас, варто відкинути і реальну реалізацію проектів «народних республік» та військового (донбаського) варіанту розвитку подій. Будь-які військові дії, в яких братиме участь Росія, надовго відштовхне від неї значну частину Білорусі. Це усвідомлюють у Кремлі.

Разом з тим, для Росії не має принципового значення, хто буде очолювати Білорусь, і підкреслює, що народні протести не носять антиросійського характеру.

У будь-який момент можна поставити і на іншу сторону. Головне, щоб наступний президент більше схилявся до інтеграції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: торги,Кремль,Александр Лукашенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.