Історія популярності: енергетичні напої – від витоків до сучасності

24 липня 2020, 14:34
Власник сторінки
Голова Правління Ліги виробників харчових продуктів
0
243
Історія популярності: енергетичні напої – від витоків до сучасності

Як і де з’явилися енергетичні напої, чому вони стали такими поширеними та чи правда, що вони користуються попитом лише у так званих «третіх країнах»? Спробуємо відповісти на ці запитання.

З давніх-давен люди хотіли бути більш активними та ресурсними, фізично витривалими та розумово продуктивними. Свідомі або випадкові експерименти з різноманітними рослинами зумовили появу на окремих територіях своїх традиційних тонізувальних напоїв та речовин. Наприклад, на Близькому Сході для підвищення працездатності споконвіку пили каву, на Далекому Сході надавали перевагу елеутерококу або женьшеню, у Китаї та Індії для бадьорості вживали чай, у Південній Америці – мате або листя коки, в Африці – горіхи кола. В Європі відлік появи перших енергетичних напоїв ведеться приблизно з ХІІ століття. Подейкують, що місцева німецька ігуменя на ім’я Хільдегарда фон Бінген добре зналася на травах і варила зілля, яке зцілювало та додавало сил.

Стосовно енергетиків у сучасному розумінні, то тут піонером напряму вважається напій Lucozade, винайдений на початку минулого століття у Великій Британії. Назва продукту обумовлена вмістом: його створено на основі глюкози (власне, спочатку він і називався Glucozade), і лікарі офіційно рекомендували його як складову відновлювальної терапії після виснажливих захворювань. В СРСР також були свої тонізувальні напої, багатьом знайомі із дитинства. Наприклад, «Байкал», до складу якого входив екстракт звіробою, кореня солодки, елеутерокок та ефірні олії, або напій «Саяни», стимулюючим інгредієнтом якого був екстракт гірської трави левзеї.

Один із найбільш відомих енергетиків світу – австрійський Red Bull – вперше з’явився 1987 року. Впродовж наступних десятиліть на ринок вийшли й інші потужні гравці – «Кока-кола» та «Пепсі-кола». І хоча енергетичні напої у багатьох асоціюються з кількома великими брендами, наразі у світі налічується аж понад 190 виробників енергетиків.

Не залишилася осторонь і Україна: 2005 року випущено перший енергетичний напій місцевого виробництва – NON STOP від ГК «Нові Продукти». Він швидко завоював прихильність споживачів приємним смаком та сприятливим ефектом.

Фахівці німецької компанії Döhler відзначають, що частка ринку енергетичних напоїв щороку збільшується. Так, 2018 року вона складала понад 13 мільярдів літрів, а протягом 2018–2019 років зросла ще на 4,8%. За прогнозами аналітиків, популярність енергетичних напоїв продовжуватиме укріплювати позиції щонайменше до 2023 року.

А як щодо України: наскільки популярними енергетики є у нас? За даними дослідницьких компаній від 2016 року, в середньому українці випивають… лише 2 літри енергетичних напоїв на рік! Україна серед країн з найменшим рівнем споживанням енерготоніків у Європі. А в інших державах цей показник сягає 10 і більше літрів щороку. Так, за даними 2016 року з прогнозом до 2021, в Австрії вживають 10,87 л. енергетиків на рік, у Великій Британії – 11 л, США – 7 л, у Польщі – 4,91 л. Отже статистика наочно доводить, що енергетичні напої користуються чималим попитом у західних країнах.

Не витримує критики і думка про те, що енергетичні напої викликають залежність, і саме це є причиною зростання їхньої популярності. По-перше, бачимо, що в Україні рівень розповсюдженості енергетиків є достатньо низьким. По-друге, авторитетні дослідження довели, що споживання цього кофеїновмісного продукту з дотриманням рекомендованої добової норми є безпечним для здорових людей та не викликає залежності.

2015 року Європейська наукова установа EFSA оприлюднила експертний висновок про безпечність кофеїну. Проаналізувавши 335 наукових досліджень і звітів, співробітники організації дійшли висновку, що ця природна речовина не шкодить організму за умови вживання до 400 мг на добу (4-5 бляшанок енергетика або 3-4 філіжанки кави), а поєднання кофеїну з іншими типовими компонентами енергетиків – таурином і вітамінами – не становить загрози для фізичного стану. 2017 року подібних висновків дійшли і вчені США з Міжнародного інституту природничих наук. Обстеживши 27 тисяч респондентів, вони підтвердили, що вживання кофеїну в межах рекомендованих доз не призводить до небажаних наслідків для здоров'я.

Свою оцінку енергетичним напоям 2018 року дало Національне агентство з безпечності харчових продуктів Швеції. У процесі досліджень виявилося, що енергетики навіть не є головним джерелом кофеїну для підлітків, відтак уявлення про їхню поширеність є перебільшеним, а заборона продукту – недоцільною. Водночас комітет МОЗ Великобританії, який проводив дослідження, приблизно, рік потому, також оприлюднив висновок, що енергетичні напої не становлять ризику не лише для дорослих, а й навіть для дітей та підлітків.

Компанія Döhler пояснює причину зростання попиту на енергетики тим, що людям, котрі звикли до активного способу життя, потрібна додаткова енергія, яку здатні забезпечити кофеїновмісні напої. Вони є незамінними, коли виникає потреба освіжитися як фізично та морально, покращити працездатність, зокрема перед спортивними заняттями, під час вечірок до світання або впродовж тривалої подорожі.

Виробники енергетичних напоїв докладають чимало зусиль, щоб їхня продукція не лише користувалася попитом, а й була корисною. Досягають вони цього за рахунок постійного вдосконалення рецептури та інформування споживачів. На упаковці енергетичних напоїв обов’язково вказується вміст кофеїну. А деякі виробники ще й підтримують інформаційну діяльність соціальної ініціативи «Споживай Розумно», яка має на меті донесення до громадян науково доведених даних щодо енергетичних напоїв та правил їх споживання.

У багатьох споживачів тонізувальні напої справедливо асоціюються з енергією, активністю, спортом, тому зростання їхньої популярності є закономірною. Все більше людей оцінюють переваги цих сучасних харчових продуктів, до розробки яких залучені найкращі дослідники, вчені та виробники, а безпечність  перевіряють та підтверджують найбільш авторитетні організації світу.

Геннадій Кузнєцов, Голова правління Ліги виробників харчових продуктів.   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Европа,история,исследования,энергетические напитки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.