Небилиці чи кофеїн: що насправді шкідливіше?

24 квітня 2020, 16:39
Власник сторінки
Голова Правління Ліги виробників харчових продуктів
0
543
Небилиці чи кофеїн: що насправді шкідливіше?

Одна з найрозповсюдженіших речовин, що має властивість надавати енергію та знімати втому – це кофеїн. Дехто вважає, що він є лише у каві, проте насправді налічуються десятки кофеїновмісних продуктів.

Спробуємо розібратися, що це за речовина, де вона зустрічається і як впливає на організм.

Кофеїн – це природний алкалоїд, який міститься у низці рослин – чайний кущ, кавове дерево, гуарана тощо. Застосовується він і у медицині – входить до складу препаратів від головного болю та застудних захворювань, сприяє підвищенню розумової та фізичної активності тощо.

Кофеїн  додають у газовані напої, наприклад, колу або енергетики, також він є в шоколаді, цукерках, снеках, різноманітних десертах. За даними Європейської агенції з безпечності харчових продуктів (EFSA), у філіжанці еспресо (60 мл) міститься 90 мг кофеїну, в чашці чорного чаю (220 мл) – 50 мг, у банці енергетика (330 мл) – 80 мг.

Кофеїн – улюблена речовина для багатьох людей, яким подобається бути в формі, мати змогу швидко концентруватися і виконувати більше роботи, ніж зазвичай. Кофеїновмісні напої є незамінними, якщо людина втомилася, а їй необхідно залишатися в тонусі, наприклад, перед тривалою поїздкою за кермом.

До кофеїну часто ставляться упереджено, приписуючи йому шкідливий вплив на здоров'я, зокрема на серцево-судинну систему. У дійсності в рекомендованих дозах ця речовина може бути небезпечною лише для тих,  хто має індивідуальну непереносимість. За умови дотримання пропорцій кофеїн не лише не шкідливий для нас, а й навпаки, викликає багато позитивних ефектів – підвищує працездатність і фізичну витривалість, зменшує сонливість, покращує настрій.

Розглянемо основні міфи про кофеїн.

Може викликати залежність

Насправді ця «залежність» не наркотичного характеру – просто багатьом людям дійсно подобається смак кави і кофеїновмісних напоїв. Плюс відчуття бадьорості, якого вони надають. Жодного фізичного дискомфорту через відмову від кави зазвичай не виникає, тому таку «залежність» складно вважати небезпечною.

Провокує безсоння

Правда, лише в тому випадку, якщо ви п'єте міцний еспресо за годину до сну. Кофеїн дуже швидко виводиться з організму, і навіть якщо ви випили філіжанку кави у другій половині дня, за кілька годин кофеїну залишиться в організмі так мало, що навряд чи це призведе до порушення сну.

Підвищує тиск

Залежить від індивідуальних особливостей людини: є ті, у кого від чашки кави справді дещо підвищується артеріальний тиск, але є й такі, на кого напій подібного впливу не чинить.

Вимиває з організму кальцій

Це справедливо тільки в тому випадку, якщо систематично перевищувати добову норму кофеїну. Наприклад, якщо споживати понад 700 мг на день (що приблизно дорівнює 12 чашкам еспресо), це може призвести до утруднення всмоктування кальцію в організмі. Але знову-таки: хто змушує перевищувати дозу?

Викликає онкологічні захворювання

Це не відповідає дійсності: жодне авторитетне дослідження не підтвердило зв'язок між вживанням кофеїну і розвитком онкології. Навпаки, кофеїн навіть знижує ймовірність виникнення деяких видів раку.

Зневоднює організм

Правдивим є лише те, що кофеїн має легкий сечогінний ефект. Однак склянка води, випита після чашки кави або енергетика, може компенсувати часткову втрату рідини.

Від нього немає шкоди, але й користі ніякої

Згідно з даними досліджень, кофеїн подовжує життя. Будучи джерелом антиоксидантів у раціоні харчування, він покращує роботу внутрішніх органів, зокрема печінки, допомагає спалювати жир і покращує фізичну працездатність.

Варто ще раз наголосити: для того, щоб зазначені міфи не стали реальністю, необхідно знати міру споживання.

На думку фахівців з EFSA, безпечною вважається добова доза кофеїну в кількості 400 мг для дорослих людей, для вагітних жінок – до 200 мг. Підліткам, тобто дітям після 14 років, можна вживати кофеїновмісні харчові продукти з розрахунку не більше 3 мг кофеїну на кілограм маси тіла. Не рекомендується зловживати цією речовиною тим, хто приймає медичні препарати, які також можуть містити кофеїн або навпаки – несумісні з ним речовини.

Окремо згадаю про енергетичні напої, які через незнання критикують за нібито надмірний вміст кофеїну. В банці енергетика об'ємом 0,5 л міститься близько 125-175 мг кофеїну, тобто орієнтовно третина добової дози для дорослої людини. Отже, вживаючи енергетик, варто враховувати, скільки інших кофеїновмісних харчових продуктів ви споживаєте протягом дня з метою контролю загальної добової кількісті кофеїну, яка надходить до організму.

До речі, на банці енергетичного напою (на відміну від тієї ж чашки еспресо або американо) завжди написано, яка доза кофеїну та інших речовин у ньому міститься.

Іноді до складу безалкогольних енергетиків може входити синтетичний кофеїн, отриманий шляхом синтезу продуктів у лабораторії. Його ступінь впливу на організм аналогічна. Різниця в тому, що натуральний кофеїн ми отримуємо зі звичайними продуктами – кавою або шоколадом, а синтетичний – у вигляді харчової добавки.

Сподіваюся, що мені вдалося пояснити, що таке кофеїн і як він впливає на організм, а також розвіяти деякі міфи, пов'язані з ним. Ще раз підкреслю: від кофеїну в рекомендованих дозах немає шкоди. Навпаки – лише користь і позитивні емоції.

Геннадій Кузнєцов, Голова правління Ліги виробників харчових продуктів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Украина,потребление,кофеин,энергетические напитки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.