Досить про коронавірус!

19 травня 2020, 11:21
Власник сторінки
журналист, обозреватель "Думской"
0
566
Досить про коронавірус!

Прийшов час розмовляти про систему охорони здоров'я.

Був у поточній пандемії момент, коли хворих з Італії везли лікуватися в Німеччину. Це було дивно: захворюваність у цих країнах була схожою, проте італійські лікарні були переповнені, а німецькі працювали в штатному режимі і навіть були здатні допомогти сусідам. Загалом, як ми зараз знаємо, у пікові моменти німецькі лікарні та реанімації були завантажені на 40-50%.

Проте нічого дивного тут немає, якщо переглянути ось ці дані - про кількість ліжко-місць на тисячу населення в різних країнаx

Як бачите, в Німеччині є 8,0 ліжок на 1000, а в Італії - 3,18. Ці 8 ліжок Німеччині були завантаженні на 40-50%, тобто умовно потреба була 3,2-4,0 на тисячу. Тому в Німеччині завантаження лікарень було "вище звичайного", а в Італії - колапс.

І справа навіть не в тому, що комусь не вистачило ШВЛ. Відсутність ліжок унеможливлює навіть вчасну ізоляцію хворих з важкими формами. А це дуже важливо не лише для хворих і їх оточення, але й для всіх. Саме звідси - страшні історії про хворих літніх людей, яких повернули з лікарень до інтернатів помирати.

Я бачу кореляцію між кількістю ліжок і кількістю померлих. Навіть якщо не враховувати дані в РФ та Білорусі і аналізувати країни ЄС, можна побачити, що в Німеччині, Австрії, Угорщині, де є 7-8 ліжок на тисячу, смертність наразі менша за 100 на мільйон. А з іншого боку - Італія (3,18), Іспанія (2,97), Нідерланди (3,32), Велика Британія (2,54), Швеція (2,22) - там смертність на мільйон населення вища в рази. Дещо краща ситуація у Франції (5,98) та в Бельгії (5,76), але ж поріг перевантаження системи охорони здоров'я там все ж відчутно нижчий, ніж в сусідній Німеччині.

В США, до речі, цей показник 2,77. Тому не варто було дивуватися наметам замість лікарняних палат біля шпиталів - такі є американські реалії. До речі, пару місяців тому я нагадав перші кадри з фільму 70-х "Пригоди італійців в Росії" - там добре показані реалії італійської медицини, які з того часу якщо змінилися, то, схоже, не на краще.

А у нас? А у нас, судячи з таблиці, в 2017 році було 8,8 ліжок на 1000 населення. Радянська спадщина, так.

Зараз їх вже менше, тому що до 2017 року кошти для утримання кожного лікувального закладу виділялися відповідно до кількості ліжок, а не пацієнтів. Були нормативи, які встановлювали необхідку кількість ліжок, в тому числі для розрахунку фінансування.

У 2016 році громадянка США Уляна Супрун скасувала відповідний наказ.

А що замість того? Замість того з 1 квітня цього року мав початися другий етап реформи, і фінансування лікарень взагалі повинно було здійснюватися виключно "за кількістю пролікованих випадків". З усіма наслідками, які ми зараз можемо яскраво побачити в Італії або США.

Не пам'ятаю, хто саме з лікарів казав, що ми будемо дякувати пандемії за те, що вона зупинила "другий етап реформи".

Сподіваюся, буде кому і буде за що.

UPD: Якщо казати конкретно, то по країнах "великої сімки", де рівень життя та медицини цілком співмірний, коефіціент кореляції між показниками смертності на мільйон (за даними worldometers на 18.05.2020) і наявністю ліжок (за даними World Bank) складає -0,66.

Якщо зблизити природні та кліматичні умови, то по європейських країнах G7 (Італія, Франція, Німеччина, Велика Британія) коефіцієнт складає -0,89.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,здравоохранение,реформа,медицинская реформа,Коронавирус в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.