«ЗИМА-2020: ЧЕТВЕРТА ГАЗОВА ВІЙНА РФ-УКРАЇНА»

07 серпня 2019, 14:55
Власник сторінки
0
125
«ЗИМА-2020: ЧЕТВЕРТА ГАЗОВА ВІЙНА РФ-УКРАЇНА»

Швидше за все цієї осені Україні і ЄС не вдасться домовитись з РФ про новий контракт на транзит газу з РФ через Україну в РФ. Причина одна - в усіх свої національні інтереси.




1. РОСІЯ.
Головна мета РФ це посадити Німеччину на свою газову голку, і керувати Європою руками Німеччини, яка є лідером ЄС. Щоб цього досягнути РФ будує газопровід ПП-2 по Балтійському морю напряму до Німеччини обходячи усі інші країни. Ціль ПП-2 також у тому, щоб припинити транзит через Україну, що дозволить Росії вести більш жорстоку політику щодо України. Я не виключаю, що, якщо РФ виконає все задумане, то вона розпочне повномасштабну війну з Україною по захопленню всієї лівобережної України. США тягнуть з санкціями і дають РФ час побудувати газопровід. ЄС лише частково ускладнив цей проект розповсюдживши свій 3-й енергопакет на цей газопровід, тепер РФ зможе використовувати лише 50% його мощностей, чого замало для повної відмови від українського транзиту, але і там є варіанти. Всі знають, що Україна купує в ЄС саме російський газ, а це близько 10-12 млрд куб м на рік. РФ може просто не качати ці об'єми в ЄС і залишити нас без газу, що вона і планує зробити.

2. ЄС.
Європейцям за великим рахунком все одно, по яких трубах до них буде поставлятися газ, їм важливі лише два моменти: щоб це були стабільні поставки і щоб ціна була як можна нижчою. Їх уже навіть не цікавить геополітика і монополія РФ на газовому ринку ЄС, їх хвилюють лише гроші. Європейці зараз такі, за хорошу суму продадуть і себе в рабство будь-кому...

3. УКРАЇНА.
Для України збереження транзиту газу є просто життєвою необхідністю. Справа у тому, що Україна отримує щороку 3 млрд дол за транзит, у 2018 році це склало 2.3% ВВП. Крім того, як я уже написав вище - транзит це наш інструмент стримування агресії РФ, без транзиту нам загрожує велика війна у якій ми перемогти не зможемо... Також потрібно розуміти, що без транзиту нам доведеться законсервувати частину своєї газо-транспортної системи, а це втрата робочих місць, деякі н/п залишаться без газу, втрата бюджетних коштів і тд. Лише економічний ефект від втрати транзиту складе не менше 2.5% ВВП в 2020 році. Плюс, РФ може просто перестати продавати нам газ і нам доведеться купувати десь у США і в Катарі по значно вищим цінам - тарифи зростуть, що також вдарить по економіці...

Що вимагає РФ?
У них є дві пропозиції:
1. Продовжити існуючий контракт на 10 років, де немає ніяких гарантій по об'ємам транзиту і РФ в будь-який момент зможе перестати качати газ через Україну, або ж качати мінімально 10-20 млрд куб на рік - що нам абсолютно не вигідно, але вигідно РФ.
2. Підписати новий контракт, але лише на 1 рік і з об'ємами на 40 млрд куб на рік - що нам також не вигідно, тому що РФ потрібен буде ще 2020 рік щоб добудувати і запустити ПП-2.

Що пропонують Україна і ЄС?
Ми пропонуємо новий контракт по правилам ЄС, який передбачає транзит не менше 60 млрд куб на рік і з можливістю прокачувати газ не лише Газпрому, а і іншим російським компаніям, а також і з Казахстану, а термін контракту 10 років - такий контракт вигідний і Україні, і ЄС, і приватним компаніям з РФ, і Казахстану, і навіть Газпрому, проте не вигідний Кремлю, тому що для Путіна це не бізнес, це геополітичний інструмент.

Швидше за все сторонам не вдасться домовитись восени, а з 01.01.2020 закінчиться діючий контракт і транзит через Україну буде зупинено. І ось тоді почнеться велика газова війна у якій переможе той, у кого буде більше запасів газу у резервах (ПСГ). І ось тут в України є шанс - у нас великі сховища газу і ми зараз активно їх заповнюємо.

Станом на 31 липня у ПСГ України 15.9 млрд куб газу. Для прикладу на цю ж дату: у 2017 рік - 13.2 млрд куб, у 2018 році - 12.8 млрд куб.

Зазвичай 17 млрд куб на початок опалювального сезону нам повністю вистачає (ще 7-8 млрд куб залишаються), але у цьому році нам потрібно на старт опалювального сезона мати у сховищах не менше 20 млрд куб, щоб ми могли легко пережити всю зиму, у випадку, якщо домовитись не вдасться і РФ зупинить транзит.

Якщо Україна протримається до березня - у РФ не буде інших варіантів, як підписувати контракт на наших умовах:
1. У неї довгострокові контракти з європейцями, не поставляючи їм газ РФ порушить контракти і на неї подадуть до Суду, де вона програє десятки млрд дол і Газпром стане банкрутом.
2. ЄС не зможе пережити пережити зиму без цього транзиту, тому що в ЄС не вистачає ПСГ. Хіба що на стороні РФ зіграють США, які поставлять в ЄС свій газ і непогано на цьому зароблять.
3. Німеччина заявила, що ПП-2 не буде запущений до тих пір, поки РФ не підпише новий транзитний договір з Україною.

Що би я запропонував РФ, якби вів ці переговори?
Я би запропонував наступне:
1. Україна підписує з РФ договір про прямі закупки газу в РФ по ціні на німецькому газовому хабі мінус транспортування до кордону Україна-РФ
2. Україна і РФ підписують транзитний договір на 10 років, по нормам ЄС, з об'ємами у мінімум 60 млрд куб на рік.
3. Україна робить скидку в 10% на вартість транзиту.
4. Україна погоджується виконати Мінські угоди (прийняття Законів про Особливий статус і про Амністію до підписання газових договорів, як показник серйозних намірів).
5. Україна відзиває всі судові спори з РФ по газу в міжнародних судах.
6. РФ виплачує борг за газ у 3 млрд дол.
7. Україна виплачує «борг Януковича» у 3 млрд дол.

Я майже впевнений, що РФ погодилась би на таку «сдєлку».

Не берусь прогнозувати, чим все закінчиться, але в будь-якому разі на нас чекають дуже цікаві, з політичної точки зору, осінь, зима і весна.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Украина,газ,США,Украина-Россия,Газпром,Нафтогаз,Росія,Європейський Союз,Україна,Европейский Cоюз,Росія-Україна,транзит газа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.