Три розстріли у США: п'ять причин

05 серпня 2019, 10:29
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
0
1533
Три розстріли у США: п ять причин

Три масових розстріли у США менше, ніж за 24 години. Більше усього – це не пов’язані напади, а кривавий приклад як спрацьовує наслідування злочинів

Ідейно пов’язані напади відбувались би одночасною. Фактично, для Штатів це стає соціальною епідемією – адже 30% масових убивств (не пов’язаних з війною і терактами) – стається у цій країні.

Теорія про те, що це «білий расовий тероризм» – поки що виглядає як притягнутий за вуха, але у цілому – відображає страхи і, найстрашніше - очікування, які побутують в громадській думці країн, де посилені міграційні потоки. Особливо, коли протистояння мігрантам – це риторика офіційних осіб.

Поліція спрацювала миттєво – менше 10 хвилин, а у другому випадку – навіть менше хвилини. Але силове реагування – це реагування на наслідки, а не вирішення причин.

Але повернемось до причин. Перше – це гіперболізована культура самореалізації. Коли реалізації не відбувається мирним шляхом (не всі дотягують до поставленої планки), для декого формується схильність до самореалізації насильницьких шляхом. Друга причина – це наявність великої кількості зброї. 43% сімей в США мають «вогнестріл». Але це - не стільки причина злочинів, скільки передумова до того, що зростає кількість жертв. Бо напади з масовими жертвами бувають і в країнах, де «вогнепали» заборонені. Але з меншою кількістю жертв. У Росії, наприклад, такі напади стають уже звичним явищем. Третя – спрощення мислення. Відхід від критичності сприйняття подій у навколишньому світі. Нападники вважають, що лише їх погляди однозначно правильні, а світ – чорно-білий. Четверта – «червона лінія». Коли хтось переходить межу дозволеного, межа стає тоншою, крихкішою. П’ята – це переорієнтація уваги суспільства переважно на внутрішні проблеми. Коли вага зовнішніх, навіть уявних загроз знижується, проблеми починають шукати всередині країни.

Та не треба вважати, що масшутінг – це лише проблема США. В період універсалізації, а точніше – вестернізації – ті моделі поведінки, які властиві Штатам, поширюються і в іншому світі. Тому перехід «червоної лінії» - це лише питання часу…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,США,причина,теракты,зброя,розстріл,убивство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.