Кримські татари, які прославили Україну

23 квітня 2018, 15:12
Власник сторінки
0
3119

Корінне населення кримського півострова протягом багатьох століть відчувало на собі значний негативний вплив як зі сторони Російської імперії, так і інших сусідів...


Якщо конкретно згадувати історичні події, що сколихнули кримський народ то звісно варто згадати анексію у 1783 році, війну 1853-1856 рр., депортацію 1944р. і звісно ж принизливу повторну анексію та окупацію 2014-го року.

Та незважаючи на всі болючі для кримських татар історичні події, що так чи інакше відображались на житті, свідомості і соціальному становленні багатьох жителів півострова, варто виділити декількох відомих постатей, що змогли вирватися із лап пропаганди і реалізували себе на території сучасної Української держави.

Ми відмітим шістьох кримських татар, що довели на весь світ: Крим – це Україна.

  1. Без сумніву в останні роки найбільш визнаним і медійним стало ім’я переможниці міжнародного музичного конкурсу "Євробачення-2016" Сусанни Джамаладінової, яка відома під псевдонімом Джамала. Саме ця співачка змусила дізнатися весь світ про трагедію кримськотатарського народу 1944 року.

  2. Кримським татарином, яким пишається весь світ та нажаль не знають всі українці став вчений Алі Алієв. Цей унікальний чоловік, що доречі є професором інституту нанотехнологій при університеті Техасу в Далласі, зробив неймовірне відкриття. Саме під керівництвом Алі Алієва, група вчених університету, вперше зуміла створити матеріал "невидимку". Новий матеріал був створений на основі вуглецевих нанотрубок, які працюють на основі ефекту міражу, тобто відображення променів світла від межі шарів повітря з різною температурою.

За словами Алі Алієва, унікальний винахід розроблено для використання виключно в мирних цілях і може застосовуватися в різних областях науки, наприклад, для вивчення підводного світу.

  1. Ще однією видатною особистістю для України і Криму стала Ава Сулейманова – шахістка і гросмейстер. Зараз жінка відкрила клуб, в якому навчає охочих грі в шахи в Арабських Еміратах, виховує двох дітей і готується до майбутніх турнірів. Маємо надію, що ім'я Ави Сулейманової, скоро знову прозвучить на весь світ, як це було на початку 2000 років.

  2. Людиною, що безсумнівну стане частиною музичної історії Криму і світу став Енвер Ізмайлов. Саме цій людині підвладне унікальне чуття музики і ритму. Ізмайлов самостійно винайшов техніку гри теппінг — при якій обидві руки лежать на грифі інструменту

  3. Легендою українського спорту сміливо можемо назвати велогонщика Аким Джемилева - кримськотатарського спортсмена-любителя, що виграв велогонку "Джиро дель Емілія" і побив світовий рекорд. Традиційна гонка проходить на пагорбі Colle della Guardia, з роздільним стартом 4 км в гору. Аким Джемілєв подолав цю дистанцію за 11:39 хвилин, тим самим побивши рекорд змагань. Цей рекорд можна вважати світовим, оскільки подолати 12-хвилинний бар'єр нікому не вдавалося раніше.

  4. Не можна не згадати лідера кримськотатарського народу і народного депутата України Мустафу Джемілєва. Саме він став значною медійною фігурою в останні роки і всіма силами намагається підтримувати кримський народ. За свої політичні погляди Джемілєва виключали з ВНЗ, а також він сім разів був судимий. Всього політик провів п'ятнадцять років у місцях позбавлення волі. Та незважаючи на тиск Джемілєв не зламався та продовжив захищати права кримськотатарського населення. Саме він завжди виступав за цілісність України і називав вибори в Криму незаконним і відкрито говорив про залякування жителів півострова місцевими самопроголошеними органами влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Крымские татары,Крым,Репрессии,Джамала,Владимир Путин,Мустафа Джемилев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.