Чи дійсно Росія фінансує Ісламську державу

03 липня 2017, 11:17
Власник сторінки
0
288

З цієї теми ми вирішили поговорити з муфтієм Саїдом Ісмагіловим

- Скажіть, чи діють, на вашу думку, на території України радикальні ісламські рухи?

- Перше, що варто зазначити – в Україні немає радикальних ісламських рухів. Правда, дивлячись що називати радикальними. У нас немає якихось терористів, джихардистів, людей, які здійснюють вибухи чи насильство над не мусульманами або над незгодними. У нас таких немає. Якщо СБУ періодично рапортує, що вони арештовують людей, які були на війні у Сирії чи ще пов'язані з якимись угрупованнями, то частіше за все – це іноземці або біженці з Росії. Фактично, якихось доказів про наявність екстреміських організацій в Україні немає. Тому немає ніяких терористичних актів й інших злочинів, які робили б саме радикали, нібито від імені Ісламу. 

Були історії, коли студент із Харкова загинув в ІДІЛ, то він був уродженцем Іорданії, а навчався в  Харкові. Таким чином, інші організації, які Росія називає екстремістськими, в Україні вони не заборонені й не чинили ніяких злочинів. 

- Зараз окупований Крим – закрита територія для України, це фактично військова база, яку ми не можемо контролювати. Чи можливий такий варіант розвитку подій, коли саме в Криму будуть готувати радикалів для того ж ІДІЛ?

- Крим не може стати майданчиком для підготовки терористів. У Росії така цікава політика – вони вирощують терористів в інших країнах. Але у себе не допускають їхньої присутності. Те зло, що вони роблять – виключно на експорт. До себе назад, у Росію не пускають. Якщо людина засвітилася в тому, що, наприклад, була в Сирії, назад до Росії вона не повернеться. Хіба що в тюрму. Тому така ситуація – на своїй території вони радикальні групи жорстко репресують, але на території інших держав вони їх активно підтримують. 

- І все таки, як вважаєте – чи має відношення Росія до фінансування ІДІЛ? 

- Що стосується фінансування Росією певних мусульманських груп, то це в основному ІДІЛ. В цьому терористичному анклаві другою мовою є російська. Там більше трьох тисяч осіб, й це лише за офіційною статистикою, – вихідці з Росії. Саме Москва фінансує і просуває свої елементи в ІДІЛ. Там російська зброя, російські інструктори-офіцери. 

- Повертаючись до теми Криму, які ви бачите шляхи повернення півострова додому?

- Створити кримсько-татарську автономію в Криму в складі України. Це буде дуже серйозним посилом для кримських татар, які давно хочуть мати автономію, і вони мають це право, за всіма міжнародними законами й конвенціям. Росія дуже сильно цього боїться, і за жодних умов вона на це не погодиться. Оскільки Україна нічого не може зробити в окупованому Криму для татар, то хоча б робити певні кроки по підтримці народу – хоча б у тому, про що вони все життя мріяли. Україна могла б внести певні зміни в Конституцію і пройти всі необхідні кроки з точки зору законодавства, і проголосити кримсько-татарську автономію в складі України. Це була б велика підтримка наших співвітчизників у Криму.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Росія,фінансування,ІДІЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.