СМИРЕННЯ – КЛЮЧОВА ЧЕСНОТА В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

03 грудня 2015, 00:25
Власник сторінки
Народний депутат України
3
92

"Смирення – двері до Царства Небесного, які вводять тих, що наближаються до нього" (Преподобний Іоан Ліствичник)


В попередніх дописах були розглянуті такі цінності християнського демократичного суспільства як милосердяпрощення і покаяння.

Сьогодні розглянемо смирення як ключову чесноту (цінність) в християнському демократичному суспільстві.

В українській мові основними синонімами слова "смирення", в значенні прийнятному для нашого випадку, є такі слова: смиренність, покірливість, підлеглість, слухняність.

Смирення для християн полягає у добровільному підпорядкуванні Богові, житті згідно законів і заповідей Божих. Відповідно, у відносинах з іншими людьми християнин проявляє смиренність, яка проявляється у ввічливості, стриманості, повазі до ближнього.

Смирення передбачає скромність, відсутність гордині, лагідність. Смиренна людина визнає свої помилки і робить правильні висновки, уважно та з вдячністю сприймає поради і настанови. Смиренна людина впускає в свою душу світло Божої істини і їй підпорядковується.

Ісус Христос, даючи людям настанови щодо смиренності і лагідності, промовляв: 

"... навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм" (Від Матвія 11:29);

"Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони." (Від Матвія 5:5).

Апостоли і пророки також давали чіткі вказівки щодо смиренної поведінки людини:

"Тож покоріться під міцну Божу руку, щоб Він вас Свого часу повищив." (1 Петра 5:6);

"Упокоріться перед Господнім лицем, і Він вас підійме!" (Якова 4:10);

"... покірливим милість [Бог] дає." (Приповісті 3:34).

Смирення перед ближніми так описане в Біблії:

"... і промовив до них [Ісус Христос]: Коли хто бути першим бажає, нехай буде найменшим із усіх і слуга всім!" (Від Марка 9:35);

"... але в покорі майте один одного за більшого від себе" (До филип'ян 2:3);

"Також молоді, коріться старшим! А всі майте покору один до одного, бо Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!" (1 Петра 5:5).

Преподобний Іоан Ліствичник зробив дуже ємне узагальнення: "Смирення – двері до Царства Небесного, які вводять тих, що наближаються до нього".

Церква визнає смирення першою чеснотою християнства.

Сучасна демократія з одного боку сприяє реалізації активної громадянської позиції людини, але з іншого боку так само спонукає до толерантності, поваги, ввічливості, стриманості, відповідальності, підпорядкуванні законові та суспільним інтересам. Все ці морально-етичні засади цілком узгоджується із чеснотою смирення у християнстві.

Таким чином, саме в християнському демократичному суспільстві чеснота смирення може бути реалізована в повній мірі.

P.S. В суспільному, політичному та економічному житті сучасної України смиренність може стати ключовою передумовою для подолання кризи в усіх сферах, зменшення радикалізації суспільства, побудови майбутнього на основі християнських демократичних цінностей.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Украина-ЕС,Иисус Христос,Общество,демократия,ценности,християнство,Моральные ценности,Мірошниченко,Юрий Мирошниченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.