ПОКАЯННЯ – НАРІЖНА ЦІННІСТЬ В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

30 листопада 2015, 23:18
Власник сторінки
Народний депутат України
0
88

Покаяння для християн полягає в усвідомленому визнанні своїх гріхів перед Богом. Людина під час каяття свідомо відмовляється від гріха і зобов'язується в подальшому не грішити.


В попередніх дописах були розглянуті питання милосердя і прощення в християнському демократичному суспільстві.

Сьогодні розглянемо питання покаяння як основоположної цінності в християнському демократичному суспільстві.

В українській мові основними синонімами слова "покаяння" є такі слова: каяття, каяння, розкаяння.

Покаяння для християн полягає в усвідомленому визнанні своїх гріхів перед Богом. Людина під час каяття свідомо відмовляється від гріха і зобов’язується в подальшому не грішити.

Принципово, щоб під час покаяння людина щиро пройнялася почуттям жалю за скоєне та прагненням змінити на краще свій духовний стан та поведінку.

Ісусу Христос говорив: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!» (Від Матвія 4:17). Ці ж слова промовив Іван Хреститель (Від Матвія 3:2).

У Біблії дається пряма вказівка після каяття ставати на шлях праведний: «верніться ж ви кожен з дороги свої лихої, і поліпшіть дороги свої й свої вчинки!» (Єремія 18:11).

Людина, яка щиро покаялася Богові, отримує прощення своїх гріхів і може очікувати Божої благодаті у своєму земному житті.

Вкрай важливо, щоб людина після покаяння дійсно стала на шлях виправлення і прагнула до праведного життя.

Християнська церква всемірно сприяє покаянню. Таїнство сповіді разом з каяттям є шляхом до примирення з Богом і людьми.

Сучасна демократія сприяє реалізації каяття людини в різних формах.

Так, згідно із статтею 25 Кримінального кодексу України людина, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. В кримінальному законодавстві навіть для тяжких і умисних злочинів каяття людини є пом’якшуючою обставиною.

Крім того, громадянське суспільство всіляко сприяє каяттю людини через свої інститути. Зокрема, у статті 47 Кримінального кодексу України передбачено, що особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин, тобто довіра суспільства не є безумовною, яке вимагає від людини, що покаялася, стати на шлях виправлення і законослухняної поведінки.

В питанні каяття демократичні цінності органічно узгоджуються і розкривають цінності християнські. І це зовсім не дивно, тому що джерелом сучасних демократичних цінностей є саме християнство. Історія це підтверджує: саме в християнських країнах Європи виникла і розвинулася сучасна демократія.

Покаяння перед Богом для християн узгоджується з каяттям за вчиненні правопорушення у демократичній країні і, таким чином, саме в християнському демократичному суспільстві цінність каяття може бути реалізована в повній мірі.

Крім того, в духовному, етичному сенсі покаяння дозволяє людині скинути з себе тягар гріха і відкриває шлях до початку свого вдосконалення, самореалізації, наближені до Бога з чистого аркушу. Каяття дає сили, оптимізм і радість життя.

Переконаний, що всім нам потрібно переосмислити свою діяльність і поведінку та стати на шлях покаяння, бо як сказав Ісус Христос:

«Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем кине!…» (Від Івана 8:7).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.