ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

12 листопада 2015, 09:31
Власник сторінки
Народний депутат України
0
49

Існує поширена думка, що займатися активною економічною діяльністю, а тим більше підприємництвом, накопиченням фінансів і багатства, християнам не можна.


В одній з попередніх публікацій було запропоновано обрати християнсько-демократичну модель розбудови України.

Сьогодні розглянемо питання економічної діяльності людини в християнському демократичному суспільстві.

Існує поширена думка, що займатися активною економічною діяльністю, а тим більше підприємництвом, накопиченням фінансів і багатства, християнам не можна.

Чи дійсно існують такі обмеження для християн?

Прихильники такого підходу посилаються на слова з Біблії: "Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!" (Від Матвія 19:24).

З цих слів робиться висновок, що матеріальне багатство для християн не тільки не потрібне, але й шкідливе.

Однак, інші слова Божі з Біблії промовляють наступне:

• "І поблагословив їх [Адама і Єву] Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!" (Буття 1:28) – Бог надав першим людям Адаму і Єві та всім їх нащадкам землю в управління та благословив господарську діяльність;

• "А Аврам був вельми багатий на худобу, на срібло й на золото" (Буття 13:2);

• "І сказав Бог до нього [царя Соломона]:... Я даю тобі: і багатство, і славу таку, що такого, як ти, не було перед тобою й не буде нікого серед царів усе життя твоє" (1 Царів 3:11-13);

• "А коли продасте що своєму ближньому, або купите з руки свого ближнього, не обманюйте один одного" (Левит 25:14) – свідчить, що християни можуть і повинні торгувати для обміну плодами своєї праці і при цьому бути чесними;

• У притчі про срібло (таланти) (Від Луки 19:11-26) Ісус Христос розповідає, що отримані міни срібла (одна міна дорівнювала не менше як стоденному заробітку працівника), слід примножувати, займаючись господарською діяльністю або віддавши торговцям, а заховати (закопати в землю) срібло не годиться. З цієї притчі походить приказка: "закопати свій талант у землю" – про людей, які не розкриваються свої здібності.

Які ж висновки може зробити християнин із слів Божих?

По-перше, Бог благословив людині володіти землею, розумно і відповідально управляти всіма її ресурсами, розмножуватися, жити в любові та гармонії з Богом і людьми.

По-друге, християни можуть бути багатими в матеріальному плані, але це багатство не повинно бути метою життя, а лише засобом (інструментом) для досягнення наведених вище цілей.

По-третє, багатство людина може отримати власною працею або його Бог може дати людині, яка своїми прагненнями достойна цього і використає його для зазначених вище цілей.

По-четверте, справедлива і чесна торгівля як природний засіб обміну товарами благословляється. При цьому, враховуючи безліч спокус, які можуть виникнути під час торгівельних операцій, слід пам'ятати одну з ключових заповідей:
 "Люби свого ближнього, як самого себе" (Від Матвія 22:39).

І, врешті-решт, святе письмо вказує, що займатися господарською діяльністю, підприємництвом, торгівлею, накопичувати багатство для християн не лише прийнятно, але й заохочується.

В сучасній демократичній системі ми виділяємо такі принципи економічної політики:створення умов, щоб кожен міг забезпечити себе і свою сім'ю; підтримка економічної активності людини; стимулювання людини ставати заможною; заохочення приватних інвестицій шляхом звільнення їх від податків, вільне конкурентне підприємництво, обмеження впливу і втручання держави; гарантії приватної власності. Ці принципи в християнському демократичному суспільстві можуть реалізовуватися в межах, що відповідають заповідям Божим.

Таким чином, в християнському демократичному суспільстві людина займається господарською діяльністю, підприємництвом, торгівлею, накопичує багатство, але спрямовує ці ресурси і блага не для надмірного споживання, а для виконання заповідей Божих.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.