Система виконання покарань на прикладі жіночої в’язниці Швеції

26 серпня 2015, 18:09
Власник сторінки
0
50
Система виконання покарань на прикладі жіночої в’язниці Швеції
Команда Конвіктуса в Швеції

У Швеції існує лише дві жіночі в’язниці. Перша – це перший рівень охорони, для найбільш небезпечних, друга – другий та третій рівень охорони.

У Швеції існує лише дві жіночі в’язниціПерша – це перший рівень охорони, для найбільш небезпечних, друга – другий та третій рівень охорони. В’язниця другого типу розрахована на 55 місць: 2 рівень – 43 особи, 3 рівень – 12 осіб.  Особи, що перебувають на другому рівні перебувають у власних одномісних кімнатах, працюють на території закладу. Особи,що перебувають на третьому рівні мешкають в окремих одномісних кімнатах, мають ТВ та можливість покидати в’язницю на період свят та вихідних днів. Особи обох класів самостійно готують для себе та визначають меню на тиждень. Для ефективної роботи в’язниці залучено близько 80 працівників. На період візиту в установі перебувало лише 27 жінок.

Цікавим лишається той факт, що в’язниці другого і третіх рівнів мають лікувальний характер, тобто основна маса жінок, що туди потрапляє має залежності. Основною метою відбування покарання є мотивування жінки позбутися залежності та змінити патерни поведінки. Для досягнення цієї мети розроблено понад 12 корекційних програм, за методами яких, працюють психологи та працівники в’язниці. Особи, які потрапляють до цієї в’язниці проходять спеціальне мотиваційне інтерв’ю, яке допомагає жінці прийняти рішення щодо припинення вживання наркотиків.

Алгоритм потрапляння до відповідної в’язниці:

1.       Досудовий доклад

2.       Рішення суду

3.       Мотиваційне інтерв’ю

4.       Переміщення до в’язниці

5.       Мотиваційне інтерв’ю щодо вибору корекційної програми

6.       Проходження однієї із 12 корекційних програм

7.       Пробація після відбування 2/3 строку

Програми, якими керуються у процесі корекції осіб, що потрапили до в’язниці розподіляють на

1.       Мотиваційну  (припинити вживати наркотики чи алкоголь)

2.       Профілактика залежності та кримінальної діяльності

3.       Профілактика кримінальної діяльності

Серед найбільш дієвих виділяють такі програми:

-          12 кроків

-          КОБТ(когнітивно-біхевіоральний підхід)

-          WINS

-          One to one

-          PRIZMa

-          PULS

-          2 програми попередження рецидиву  потрапляння до місць позбавлення волі

-          Програма подолання наркозалежності

Процес проходження пробації під час перебування у місцях позбавлення волі.

Відбування покарання у місцях позбавлення волі це лише один з етапів проходження пробації та попередження рецидивів потрапляння знову до місць позбавлення волі. Першим етапом є робота над вироком суду, де представник пробації досліджує причини потрапляння у криміногенну ситуацію і відповідно до умов виноситься вирок. Після винесення вироку, особа потрапляє до пробації (надзор, строгий надзор чи переміщення з електронним браслетом) або до в’язниці. Під час відбування покарання у в’язниці до особи прикріплюється контактна особа(один із працівників в’язниці), яка повідомляє інспектору пробації про відбування покарання, проходження колекційної програми та покращення у поведінці засудженого(ної). Відповідно до поведінки, яку демонструє ув’язнений, можуть змінюватись класи безпеки перебування. Для того щоб перейти на клас безпеки нижчий потрібно пройти мотиваційне інтерв’ю, подати заяву до головного офісу пенітенціарної системи кругу та мати рекомендацію від працівників в’язниці.

У разі зразкової поведінки та видимих змін у сприйняті особи, строк відбування покарання у в’язниці можна скоротити з 2/3 до меншого. Наприклад, досить популярним є перехід з в’язниці до пересування з електронним браслетом або надзор.

Основними важелями впливу на ув’язнених є попередження та розмови, ігнорування яких, може призвести до відбування всього назначеного строку покарання. Працівники відзначають, що цей метод дуже дієвий адже більшість хочуть повернутися назад у суспільство, де соціальні служби та служба пробації зможе забезпечити достойний рівень життя та подальшу ресоціалізацію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: тюрьма,правосудие,Швеція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.