НБУ ПІДТРИМАВ УКБС ЩОДО ПЕРЕХОДУ НА ГНУЧКУ СТАВКУ

11 грудня 2012, 09:53
Власник сторінки
Экономист
0
199

Нацбанк погодився з пропозиціями УКБС щодо довгострокового кредитування

Національний банк України підтримав ініціативу Асоціації «Український Кредитно-Банкiвський Союз» з удосконалення механізму застосування змінюваної процентної ставки за кредитними договорами. Це дозволить усунути існуючі у цивільному законодавстві перешкоди, що блокують розвиток довгострокового кредитування в Україні.

Так, висловивши подяку УКБС за надані пропозиції, НБУ повідомив, що наразі триває опрацювання змін до статті 1056-1 Цивільного кодексу України стосовно індексного визначення змінюваної процентної ставки  з метою формування збалансованої законодавчої ініціативи з урахуванням інтересів усіх учасників правовідносин як кредиторів, так і позичальників.

Це дозволить усунути суттєві проблеми при визначенні вартості кредитних коштів на тривалий строк у випадку зміни ринкових умов, що необґрунтовано підвищує вартість кредитів та обмежує можливості національного фінансового ринку у наданні довгострокових позик.

Як повідомлялося раніше, експерти УКБС запропонували усунути закладені у Цивільний кодекс України обмеження щодо використання сторонами кредитного договору змінюваної процентної ставки та внести зміни до ст. 1056-1 ЦКУ з метою застосування фіксованої та змінюваної процентних ставок (в рамках одного кредитного договору), що дозволить максимально узгодити інтереси як позичальників, так і кредиторів.

Слід врахувати, що мова йде лише про попереднє узгоджене визначення сторонами у кредитному договорі випадків, порядку і умов, згідно до яких фіксована процентна ставка може змінитися у той чи інший бік в межах певного діапазону (із чітко визначеним максимальним значенням).

При цьому важливо зазначити, що банк не має права в односторонньому порядку ні переглядати розмір фіксованої процентної ставки (встановлений договором), ні змінювати порядок розрахунку плаваючої процентної ставки без згоди позичальника. Такі умови забезпечать точне визначення розміру процентної ставки на будь-який момент дії кредитної угоди.

«Таким чином, і позичальники, і кредитори отримують гнучкий взаємовигідний інструмент, що використовується для надання довгострокових позик у світовій практиці. Адже плаваюча ставка зазвичай є нижчою від фіксованої, оскільки прив‘язана до індексу, що визначає об‘єктивну зміну вартості кредитних ресурсів, – зазначають в Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз».    Це означає, що позичальник при стабільній економічній ситуації в країні отримує можливість зменшити витрати на обслуговування кредитної заборгованості. З іншого боку, фінансові установи, використовуючи плаваючу ставку, зможуть контролювати процентні ризики, що дозволить кредитувати клієнтів на більш тривалі терміни».    


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.