Чому ненавидять УПА?

15 жовтня 2012, 13:56
Власник сторінки
0
298

.

Кілька слів хочеться сказати після відзначення 70-ї річниці Української повстанської армії. Це історичне явище нібито викликає досі багато суперечок. Але все більше людей схиляються до того, що це військове формування може бути гордістю країни.

На перший погляд, УПА зазнала поразки. Вона була розгромлена радянськими військами. Формально це так. Але треба замислитися, чому ці нібито лузери до сьогоднішнього дня викликають таку ненависть у ворогів? Сам Путін згадує нашу повстанську армію із ледь прихованою люттю. Глава ядерної держави так говорить про невеличку армію.  Адже стільки років пройшло. Пора б уже забути.

Річ у тім, що  бійці УПА зламали стереотип хохла-малороса. Такого собі вусатого, пузатого дядьки, який тільки те й робить, що п’є горілку, танцює гопака і співає сльозливих пісень. Цей типаж можна зверхньо поплескати по плечу. Можна пожартувати з ним.

Але так не можна ставитися до упівців. До них завітали непрохані гості у військовій формі з червоними зірками на кашкетах. Почали тисячами убивати і висилати до Сибіру мирних громадян. Хохол-малорос в такій ситуації лив би сльози і просив не займати його і його родину. Українець же взяв до рук зброю і почав захищатися. Так само  він почав воювати і з німцями, коли побачив, що хрін від редьки не солодший.

Ці сільські хлопці з Галичини продемонстрували чудеса мужності, сміливості і благородства. В інших народів теж були рухи опору. Але їх придушили до кінця 40-х років минулого століття. Українці воювали аж до початку шістдесятих. Саме в шістдесятому відбувся останній бій упівців.

Невелике військове формування відтягувало на себе величезні частини військ НКВС. Недавно історики вирахували, що 90 відсотків всіх радянських військ, що придушували національні рухи, було сконцентровано в Україні.

Навіть заслані до Гулагу, вони не опускали  руки. Влаштували кілька повстань, чим примусили адміністрацію інакше ставитися до себе. Ясна річ, що така волелюбність не подобається тим, хто хоче бачити в українцеві клоуна.

Але сьогодні все змінилося: клоунами якраз виглядають ті, хто сварить УПА. Але це їхня власна проблема. Вони власноруч одягли на себе ковпак блазня. Бо не здатні осмислити всієї величі цієї невеликої за кількістю, але величної за духом армії. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.