УКБС-УРЯДУ: ОПОДАТКУВАННЯ ДЕПОЗИТНИХ ДОХОДІВ НЕ НА ЧАСІ

24 березня 2014, 15:58
Власник сторінки
Экономист
0
88

УКБС зауважив на недоцільностті оподаткування доходів з депозитів фізичних осіб

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Нацбанку, Мінекономрозвитку та Мінфіну щодо передчасності запровадження податку на процентні доходи з депозитів фізичних осіб. Це призведе до негативних наслідків не лише для банківської системи, а й всієї економіки країни, оскільки кошти населення сьогодні є основним ресурсом кредитування в Україні.

Так, експерти УКБС зазначають, що реалізація законодавчої ініціативи Мінфіну щодо поповнення Держбюджету за рахунок оподаткування доходів з депозитів фізосіб в умовах політико-економічної нестабільності загрожує подальшим посиленням негативних настроїв вкладників, збільшенням депозитних ставок та подорожчанням кредитів, що уповільнить відновлення економіки.

В УКБС зауважують, що саме вклади населення є основним джерелом для нарощення кредитування галузей економіки. Адже частка коштів фізосіб у загальному обсязі банківських зобов‘язань складає близько 40 %, що майже вдвічі перевищує частку вкладів суб‘єктів господарювання (становить 21 %).

УКБС звертає увагу, що у банківській системі з початку поточного року спостерігається понад 12 % відтоку коштів фізосіб. Так, лише впродовж лютого 2014 р. населення зняло 7,6% своїх гривневих депозитів (понад 19 млрд. грн.) та 6,3% валютних (1,4 млрд. дол. США), що у сумі перевищує 30 млрд. грн.

Без повернення довіри вкладників та відновлення ресурсної бази банків неможливо забезпечити активізацію розвитку економіки за рахунок кредитування суб‘єктів господарювання, обсяги якого також скорочуються з початку поточного року (майже на 7 млрд. грн. лише за січень 2014 р.).

Розуміючи важливість вимог сьогодення щодо наповнення державної скарбниці, в УКБС пропонують розглядати податок на процентні доходи фізосіб в рамках чинних норм Податкового кодексу України, який передбачає ставку даного податку у розмірі 5 % (з 01.01.2015 р.).

До моменту запровадження зазначених змін для заспокоєння населення за долю їх власних заощаджень доцільно провести масову роз’яснювальну роботу щодо несуттєвості зазначених податкових зобов‘язань вкладників від введення податку. Наприклад, за умов розміщення вкладу під 20% річних при 5% податку, податкове зобовязання клієнта cтановитиме 1% депозитної ставки, а чистий дохід вкладника складатиме 19%.  

Також УКБС звертає увагу на необхідності гарантування конституційного захисту персональної інформації про вкладника та недоцільності його персоніфікації при поданні звіту. Тому для заощадження коштів Держбюджету з адміністрування податку та збереження таємниці вкладів слід надати можливість банкам – податковим агентам звітувати загалом по всій установі, а не за кожним окремим вкладом.

 «УКБС пропонує консолідувати зусилля всіх банківських асоціацій України для формування єдиної позиції банківської спільноти з даного питання та доведення її до органів влади з метою розробки оптимального механізму адміністрування зазначеного податку, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім цього, доцільно не оподатковувати проценти, отримані від строкових вкладів, розміщених на термін більше одного року без права дострокового розірвання договору. Це збереже довгостроковий фінансовий ресурс населення для кредитування та зростання економіки України».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.