УКБС: НБУ ЛІБЕРАЛІЗУЄ ВАЛЮТНІ ТОРГИ

20 березня 2014, 15:39
Власник сторінки
Экономист
0
61

УКБС: Нацбанк лібералізував вимоги до купівлі валюти на українському міжбанку

         Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує дії НБУ з пом’якшення умов функціонування міжбанківського валютного ринку України.  Скорочення терміну купівлі інвалюти для клієнтів та розширення переліку валют для банків-нерезидентів полегшить кореспондентські відносини між банківськими установами та підвищить якість обслуговування клієнтів, вважають в УКБС.

         Так, Національний банк України постановою від 18.03.2014 р. № 137 скоротив мінімальний строк виконання банками заявок клієнтів на купівлю інвалюти на МВРУ. Передбачено, що з 25 березня 2014 р. купівля валюти буде здійснюватися, починаючи з четвертого операційного дня після дня їх зарахування на відповідний рахунок.

Нагадуємо, що раніше для недопущення стримування виконання зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами та додаткових збитків бізнесу, УКБС пропонував регулятору зменшити попередню норму, яка передбачала купівлю валюти на шостий день, в 2-3 рази.

«Пом’якшення процедури купівлі банками інвалюти за заявками клієнтів спростить роботу як фінустанов, так і підприємств різних галузей економіки країни, знизить блокування обігових коштів суб’єктів господарювання, а також убезпечить їх від ризиків невиконання контрактів ЗЕД», – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

 

Крім цього, НБУ постановою від 06.02.2014 р. № 45 дозволив банкам-нерезидентам, національна валюта країни реєстрації яких віднесена до 2-ї або 3-ї групи Класифікатора іноземних валют, купувати іншу іноземну валюту в межах цієї самої групи Класифікатора.

         Раніше, банки-нерезиденти мали право придбавати на міжбанку України за гривні лише національну валюту країни, в якій вони зареєстровані. Зазначені обмеження стримували можливості банків з купівлі, як з поширених на українському міжбанку валют (наприклад, російських рублів), так й не досить популярних (казахських тенге, румунських лей, словацьких крон).

Експерти УКБС вважають, що прийняття постанови № 45 є своєчасним реагуванням НБУ на волатильність попиту на деякі іноземні валюти, що відбувається через зміну торгово-економічних відносин. Тому розширення переліку потенційних покупців цих валют дозволить збалансувати їх обсяги в Україні.

            «Зважаючи на необхідність посилення економічної безпеки країни, запровадження нового порядку відповідає викликам сьогодення, а також дозволить лібералізувати роботу уповноважених українських банків та банків-нерезидентів, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це надасть можливість фінустановам більш оперативно будувати свої кореспондентські відносини з банками з понад 40 країн, нацвалюта яких не входить до 1-ої групи Класифікатора, що включає 11 найменувань валют».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.