УКБС: ПРИЗНАЧЕННЯ ПОСАДОВЦІВ З КОНТРОЛЮ ЗА ФІНАНСАМИ ПОТРЕБУЄ ОБГОВОРЕННЯ

19 березня 2014, 15:44
Власник сторінки
Экономист
0
32

УКБС виступає за прозоре призначення на посади керівників держбанків

Ключові державні пости повинні займати виключно професіонали з досвідом практичної роботи у відповідній сфері, обрані прозоро та підтримані громадськістю. Обрання чиновників, які працювали з корумпованою владою, до складу керівного органу державного банку, в якому зосереджено близько 10% коштів населення України, суперечить заявленому принципу «перезавантаження» влади. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», коментуючи призначення членів наглядової ради ПАТ «Державний ощадний банк України» за президентською квотою.

В УКБС зауважують, що призначення нових членів наглядової ради ПАТ «Ощадбанк» за президентською квотою показало, що відбулося не «перезавантаження» влади, а «перетасування старої колоди» і призначення на керівні посади держбанку осіб, які не мають заслуг чи досягнень перед банківською системою. Тому ті посадовці, які рекомендують цих людей, повинні нести персональну відповідальність за кожного з них. Саме цього вимагає громадськість від нової влади.

 УКБС зазначає, що на сьогодні ПАТ «Ощадбанк» є одним з головних державних банків і за основними показниками своєї діяльності входить у трійку лідерів вітчизняного банківського ринку.

В ПАТ «Ощадбанк» зосереджено суттєвий обсяг державних коштів та коштів громадян України. Так, на початок п.р. обсяг залучених банком коштів фізичних осіб складав 35,9 млрд. грн., а юридичних осіб 10,4 млрд. грн.; власний капітал банку складав 20,5 млрд. грн. Обсяг кредитного портфеля на 01.03.2014 становив 92,2 млрд. грн. Банк активно працює практично в усіх секторах українського фінансового ринку,  обслуговує таких великих корпоративних клієнтів, як установи Пенсійного фонду України, ДП «Енергоринок», НАК «Нафтогаз України», НАЕК «Енергоатом», УДППЗ «Укрпошта», ВАТ «Укртелеком» (дані НБУ та офіційного веб-сайту банку).

Тому надзвичайно важливо, щоб до складу наглядової ради (вищого керівного органу) цього та інших державних банків вводились перспективні професіонали з досвідом практичної роботи у банківській сфері, які здатні забезпечити ефективний контроль за збереженням залучених у вклади грошових коштів, їх поверненням вкладникам і захистом інтересів держави як акціонера державного банку, а також захистом інтересів громадян України.

Також в УКБС зауважують, що наразі основним завданням як державних, так і комерційних банків повинно бути спільне напрацювання з Нацбанком, Урядом та Парламентом фахових ефективних рішень для забезпечення фінансової, економічної та соціальної стабільності в країні.

«Відновити довіру до влади і зменшити корупцію в Україні можливо лише за умови постійного професійного контролю громадськості за прийняттям державних рішень, зокрема, управлінням в державних банках, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - З  цією метою УКБС ініціював створення банківськими асоціаціями України Громадської комісії для проведення люстрації банкірів-кандидатів на призначення на керівні посади в банківській системі країні. В поточних умовах вказане питання має принципове значення для суспільства, яке очікує відсторонення від влади непрофесійних чиновників та корупціонерів».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.