УКБС ЗА ЛЮСТРАЦІЮ БАНКІРІВ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ НА КЕРІВНІ ПОСАДИ

14 березня 2014, 18:46
Власник сторінки
Экономист
0
134

УКБС інформує про результати засідання Спостережної Ради

Оцінка ризиків діяльності банківської системи, пов’язаних з подіями на півдні країни; усунення впливу валютних ризиків дотримання банками економічних нормативів; недопущення застосування штрафних санкцій до банків за порушення нормативів, що виникають в результаті коливання курсу; консолідація зусиль банківських асоціацій у забезпеченні стабільності банківської системи України. Обмін думками щодо цих та інших актуальних питань відбувся на засіданні Спостережної Ради Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС).

Особливу увагу учасники засідання приділили розгляду можливих ризиків невиконання банками обов’язкових нормативів. Зокрема, щодо дотримання значення економічного нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7).

     Зауважено, що збільшення курсу веде до подорожчання всіх активів в інвалюті і, як наслідок, призводить до зміни значень економічних нормативів і лімітів, які розраховуються по відношенню до регулятивного капіталу (Н2, Н3, Н3-1, Н8,  Л13-1, Л13-2).

    Оскільки офіційний курс долара США до гривні при складанні Держбюджету на п.р. був заявлений на рівні не вище 8,5 грн за долар, то банки не могли спрогнозувати ризики невиконання нормативу Н7.

     Враховуючи, що збільшення регулятивного капіталу відбувається протягом певного часу та за тривалою процедурою, тому учасниками засідання вирішено рекомендувати НБУ тимчасово протягом 6 місцяців не застосовувати до банків заходів впливу за порушення Н7 внаслідок зростання офіційного курсу.

  Крім того, присутні на зустрічі відзначили важливість об’єднання зусиль в  поточній ситуації професійних ресурсів банківських асоціацій України. Наразі основним завданням банківського співтовариства повинна бути допомога Національному банку та Уряду у пошуках ефективних рішень для забезпечення фінансової, економічної та соціальної стабільності в країні. У зв’язку з чим, УКБС пропонує підписати Меморандум про взаємодію та співробітництво між усіма банківськими асоціаціями з метою формування єдиної позиції банківської спільноти з питань розвитку системи.

“Для здійснення громадського контролю за прийняттям регуляторних рішень Нацбанком, забезпечення їх прозорості, а також виключення корупційних чинників УКБС виступає з ініціативою створення при НБУ консультаційно-дорадчого органу та введення до його складу представників банківських асоціацій,  зазначає Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. Також УКБС ініціює створення банківськими об’єднаннями Громадської комісії для проведення люстрації банкірів-кандидатів на призначення на керівні посади в банківській системі країні”. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.