УКБС-НБУ: ДОВІРУ НАСЕЛЕННЯ НЕОБХІДНО ЗБЕРІГАТИ

03 березня 2014, 16:07
Власник сторінки
Экономист
0
127

В ході наради в НБУ за участі банків 2, 3, 4 груп, УКБС запропоновала керівництву Нацбанку пакет заходів з підтримки ліквідності банків.

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала Національному банку України додаткові антикризові пропозиції, направлені на подальшу стабілізацію фінансового ринку України. Це дозволить підтримати ліквідність банківської системи, виконувати нормативи обов’язкового резервування та зберегти довіру населення.

 УКБС запропонував низку невідкладних заходів зі стабілізації ситуації на фінринку, які обговорив з банками та керівництвом НБУ. Зокрема, УКБС вважає, що для оперативної підтримки ліквідності банків доцільно розширити забезпечення за кредитами рефінансування, включивши до нього акції власників, що володіють не менше 5% статутного капіталу банку.

Крім цього, для недопущення суттєвого зростання вартості фінансових ресурсів запропоновано передбачити верхню межу ставки залучення банками на внутрішньому ринку депозитів фізичних осіб. Це відповідатиме принципам відповідальності, єдності і солідарності у міжбанківських відносинах, задекларованим у Кодексу честі українського банкіра.  

Для підтримки ліквідності УКБС запропонував відмовитись від спецрахунків банків та впровадити порядок резервування, коли вся сума обов’язкових резервів зберігається на коррахунку в НБУ. У зв’язку із підвищенням курсу інвалюти запропоновано ввести тимчасовий мораторій на застосування до банків санкцій за порушення економічних нормативів. Доцільно надати банкам певний час (від 10 днів) для приведення показника максимального кредитного ризику на одного контрагента (Н7) до нормативного значення.

З метою усунення валютних спекуляцій експертами УКБС запропоновано ввести заборону на двосторонню торгівлю валютою на міжбанківському валютному ринку. Одночасно доцільно протягом певного часу підвищити обсяг обов’язкового продажу валютних надходжень  експортерами для збільшення пропозиції інвалюти всередині країни.

«Голова Нацбанку підтримав наші пропозиції щодо необхідності скасування паспортизації при купівлі у населення інвалюти. Це відповідатиме не лише інтересам банків, а й населення та країни, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим УКБС звернув увагу на неприпустимості примусової конвертації банками процентів по вкладам в інвалюті при закінченні депозитного договору. Адже це провокує зростання недовіри та відтік валютних вкладів фізосіб з банківської системи, що складають 182 млрд. грн. або 42 % від залучених банками коштів населення».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.