УКБС: «АНТИКРИЗОВІ ЗАХОДИ НБУ СТАБІЛІЗУЮТЬ ФІНРИНОК»

28 лютого 2014, 16:48
Власник сторінки
Экономист
0
151

УКБС схвалює стабілізаційні заходи НБУ

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що антикризові кроки Національного банку України відновлюють стабільність на фінансовому ринку.

         Так, прийняті заходи щодо припинення спекулятивних операцій на валютному ринку та передбачені норми про тимчасові обмеження при достроковому знятті валютних вкладів (постанова НБУ від 27.02.2014 №104)  вже зменшили тиск на курс національної валюти та відновлюють її стабільність.

         Крім цього, в УКБС переконані, що досягнуті результати діяльності національної банківської системи свідчать про достатній запас її міцності для подолання тимчасових складнощів, викликаних як політичними, так і економічними чинниками.

На початок поточного року у порівнянні з докризовим періодом 2008 року населення довірило банкам у 2,6 рази більше своїх заощаджень. За минулий рік кошти фізосіб збільшилися на 19 % – до 434 млрд. грн. При цьому більше половини – 58% залучених коштів було розміщено у гривні, тобто 252 млрд. грн. (за даними НБУ).

Видані бізнесу позики збільшилися з початку 2008 р. у 2,5 рази, що свідчить про виконання фінустановами своєї основоположної функції щодо кредитування економіки. Зокрема, обсяги кредитів субєктам господарювання протягом минулого року зросли на 15% (з 609 до 700 млрд. грн.). При тому частка простроченої заборгованості у кредитних портфелях банків зменшилась у загальній сумі кредитів на 14,5% ( з 8,9 до 7,7%).

         Одночасно банківська система продовжує нарощувати свою фінансову стійкість, збільшивши сукупний розмір капіталу майже втричі порівняно з докризовим рівнем. Лише протягом минулого року обсяг капіталу банків України зріс на 14% – до 193 млрд. грн.

«Це свідчить про достатній потенціал української банківської системи, яка змогла пережити не одну економічну кризу та довела здатність збереження заощаджень населення. У стабілізації зацікавлені не лише фінустанови, а й  населення та бізнес, якому для подальшого розвитку необхідні доступні кредитні ресурси, зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому довіра до прозорих та зрозумілих антикризових дій НБУ дозволить стабілізувати не лише гривню, курс якої за добу відновився на 7%, а й фінансовий ринок країни в цілому».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.