УКБС-НБУ: ТРЕБА ЛІМІТУВАТИ ПРОДАЖ ІНВАЛЮТИ

26 лютого 2014, 15:26
Власник сторінки
Экономист
0
119

УКБС запропонував регулятору ввести тимчасові обмеження валютно-обмінних операцій

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) для припинення панічних та спекулятивних настроїв учасників фінансового ринку, надала Національному банку України пропозиції щодо термінового введення стабілізаційних тимчасових заходів з придбання іноземної валюти.

Зокрема, УКБС пропонує лімітувати продаж готівкової іноземної валюти фізичним особам в одні руки на рівні еквіваленту 1000 доларів США на протязі одного дня. Придбання валюти понад вказану суму, але не більше 150 000 грн., повинно здійснюватися в безготівковій формі шляхом відкриття депозитного рахунку в банку.

Крім того, доцільно лімітувати купівлю іноземної валюти за гривні на міжбанку для розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами, дозволивши придбавати валюту виключно у разі підтвердження ЗЕД операції митною декларацією або належним чином оформленого акту виконаних робіт. При цьому, повинна діяти заборона на проведення авансових платежів чи передоплати.

Крім того, у разі відхилення курсу іноземної валюти на 5 відсотків і більше від середньозваженого курсу за попередній день, повинен діяти механізм призупинення торгів на міжбанківському валютному ринку України.  

Для недопущення незаконних валютно-обмінних операцій Нацбанк повинен  запровадити жорсткий контроль за операціями. А також забезпечити прозорість процесу продажу Нацбанком інвалюти. Для чого на сайті НБУ доцільно щоденно оприлюднювати обсяги та курс проданої інвалюти.

Крім того, для стримання процесу знецінення національної грошової одиниці та зростання панічних настроїв, необхідно доопрацювати постанови Правління НБУ № 49 від 06.02.2014 та № 281 від 10.08.2005.

Як крайній захід для збереження заощаджень населення і убезпечення країни від глибокої фінансової кризи на період наведення ладу в управлінні фінансами, УКБС не виключає необхідності введення тимчасового мораторію на купівлю-продаж іноземної валюти у країні та дострокове зняття депозитів.        

Прес-служба УКБС

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.