УКБС-НБУ: ТРЕБА РОЗШИРИТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІД РЕФІНАНСУВАННЯ

26 лютого 2014, 11:42
Власник сторінки
Экономист
0
144

Нацбанк дозволив комбіновані види застави, але перелік видів забезпечення для рефінансування необхідно розширити - УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) надала Національного банку України пропозиції до щодо розширення переліку забезпечення, під яке банки можуть отримати рефінансування.

Для забезпечення реальної підтримки ліквідності банківської системи України, УКБС запропонував НБУ розширити перелік забезпечення під кредити рефінансування та передбачити можливість надання банками комбінованих видів застави.

УКБС зазначає, що Постановою НБУ від 06.02.2014 № 48 в якості забезпечення кредиту рефінансування було визначено державні облігації України або іноземна валюта.

З огляду запроваджені на валютному ринку обмеження, це значно звужує отримання кредитів рефінансування переважною більшістю банків України, оскільки існує висока концентрація державних цінних паперів у портфелях обмеженої кількості банківських установ. На сьогодні лише окремі банківські установи (менше 5%) допущені до операцій з державними цінними паперами. 

Зокрема, на думку фахівців УКБС, забезпеченням під рефінансування можуть бути: акції власників банку, що володіють не менше 5% статутного капіталу; майнові  права за договорами раніше наданих кредитів, забезпечених іпотекою, а також майнові права за іншими кредитами, які відносяться до 1 та 2 категорії якості; майнові права на майбутні надходження на коррахунок банку.

«Аналогічні заходи були вжиті Нацбанком для стабілізації банківської системи у 2008 році у відповідних постановах № 319 від 11.08.2008 та № 459 від 25.12.2008, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Сьогодні НБУ вже дозволив використання комбінованих видів застави, що є позитивним моментом. Водночас, необхідно розширити види забезпечення під рефінансування, насамперед, за рахунок акцій власників банків».   

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.