УКБС-НБУ: «ЖОРСТКІ ВАЛЮТНІ НОРМИ ПОТРЕБУЮТЬ КОРЕКЦІЇ»

20 лютого 2014, 08:36
Власник сторінки
Экономист
0
120

УКБС пропонує НБУ відкорегувати обмежувальні норми у постановах № 48 і 49

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала  Національному банку України зауваження щодо нових вимог проведення операцій на міжбанківському валютному ринку. Зниження вартості кредитів рефінансування та розширення їх забезпечення дозволять мінімізувати негативний вплив обмежень на банківську систему та економіку в цілому.

Експерти УКБС зауважили, що  застосування норм постанов НБУ № 48 і № 49 від 06.02.2013 потребує коригування, оскільки обмежувальні вимоги є наджорсткими.

Так, встановлений процент за кредитом рефінансування на рівні потрійної облікової ставки НБУ, що складає 19,5%, є безпрецедентно високим. Адже він перевищує ринкову вартість фінансових ресурсів, визначену на основі українського індексу ставок за гривневими депозитами фізосіб (UIRD), що знаходиться в межах від 16,76 до 18,7% річних.

Це фактично позбавляє банки у критичній ситуації підтримки регулятора, оскільки такий кредитний ресурс є надто дорогим. Крім того, для надання рефінансування Нацбанк прийматиме в якості забезпечення від банків лише державні облігації або інвалюту. Таке забезпечення можуть надати лише окремі банківські установи, допущені до операцій з даними паперами, що складають менше 5% від загальної кількості банків країни.

Згідно останніх даних проведення останнього тендеру з підтримки ліквідності 9 банкам було надано рефінансування під  6,5% річних на суму  50 млн. грн. (за даними НБУ на 19.02.2014 р.). Непрозорість умов рефінансування змушує банки залучати кошти на міжбанку для підтримки ліквідності за ринковою вартістю замість звернення за підтримкою до регулятора, як передбачено Законом України «Про Національний банк України».

Крім того, процедура купівлі банками валюти за заявками клієнтів на шостий операційний день ускладнила роботу не лише фінустанов, а й  підприємств різних галузей економіки країни. Це ставить під загрозу виконання зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами, оскільки блокує обігові кошти суб’єктів господарювання. УКБС вважає, що для недопущення додаткових збитків бізнесу, при існуючих ризиках валютних коливань, дану норму необхідно зменшити як мінімум вдвічі.

            «Банки та бізнес не повинні бути заручниками запровадження необґрунтовано жорстких валютних норм, які в кінцевому рахунку дестабілізують функціонування всієї економіки, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Зниження вартості та розширення забезпечення кредитів рефінансування, а також перегляд термінів купівлі валюти для клієнтів збереже макростабільність, оскільки не допустить скорочення ВВП, бюджетних надходжень та зростання безробіття в країні».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.