УКБС-НБУ: РОЗРАХУНКИ ФІЗОСІБ В ІНВАЛЮТІ ПОТРЕБУЮТЬ СПРОЩЕННЯ

18 лютого 2014, 07:46
Власник сторінки
Экономист
0
129

УКБС запропонував регулятору удосконалити безготівкові розрахунки фізосіб у валюті

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із пропозиціями щодо вдосконалення безготівкових розрахунків фізичних осіб. Це усуне наявні суперечності між  нормативно-правовими актами НБУ, суттєво спростить здійснення безготівкових розрахунків фізосіб, що покращить міжнародний імідж країни та наблизить її до загальносвітових стандартів.

Мова йде про необхідність удосконалення розрахунків фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) з використанням спеціальних платіжних засобів (СПЗ) в національній та іноземній валюті як в Україні, так і поза її межами,  а також  узгодження норм Нацбанку про порядок здійснення безготівкових операцій.

Зокрема, УКБС зауважив, що норми Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (затверджена постановою НБУ від 12 листопада 2003 року №492, далі – Інструкція) не передбачають використання поточних рахунків у нацвалюті фізосіб-нерезидентів для здійснення розрахунків за купівлю товару чи отримання послуг за межами України.

Одночасно, згідно до п.3.3 проекту нової редакції «Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням» фізособі-нерезиденту не заборонено розраховуватися за межами України за допомогою СПЗ за умови використання кредитної схеми розрахунків (без зарахування кредитних коштів у нацвалюті на поточний рахунок). Однак, експерти УКБС зазначають, що такий спосіб розрахунків є недоцільним не тільки для нерезидентів, які мають достатньо власних коштів, але й для банків, оскільки вимагає додаткових витрат на супроводження кредитної лінії.

Крім цього, УКБС зазначив, що склалася ситуація, коли резидент-власник карткового валютного рахунку може отримати без перешкод у банкоматі торговельного закладу в Україні готівку та розрахуватися з касиром, але не може виконати аналогічну операцію безпосередньо через торговий термінал (оскільки це не передбачено режимом даного рахунку). Що є нелогічним та не сприяє зниженню в обігу готівкових коштів. Для усунення цієї проблеми УКБС запропонував внести зміни до Інструкції щодо можливості використання фізособами-резидентами карткових рахунків в інвалюті в країні не лише для отримання готівки, а й для оплати товарів та послуг на території України.

Додатково експерти УКБС зауважили на недоцільності обмежень розрахунків в інвалюті фізосіб-резидентів з використанням СПЗ за межами України, які містяться у Правилах, затверджених постановою НБУ від 29 грудня 2007 року №496. Так, на сьогодні безготівкові розрахунки в інвалюті за кордоном за допомогою СПЗ можливо проводити виключно для отримання готівки без обмеження суми або для розрахунків на суму, що не перевищує еквівалента 15 000 грн. в день.

Одночасно розрахунки на більшу суму повинні здійснюватися виключно за наявності підтвердних документів. Але, банк фізично позбавлений можливості отримати відповідні підтвердні документи від фізособи (яка знаходиться за межами України) до початку проведення операцій понад 15 000 грн. в день.

Разом з тим, згідно до чинних вимог щодо порядку переміщення готівки через митний кордон України, фізособа-резидент має право вивозити за межі України готівку без обмеження суми за умови її декларування і наявності довідки банку про зняття відповідної суми з рахунку. При цьому відсутні обмеження щодо щоденних витрат       за кордоном фізособи.

«По суті наявні вимоги спонукають фізосіб-резидентів використовувати готівкову іноземну валюту за кордоном, оскільки встановлюють штучні обмеження для безготівкових розрахунків, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. –  Це суперечить сучасним світовим тенденціям щодо зростання обсягів безготівкових розрахунків, частка яких у загальній сумі транзакцій знаходиться на рівні 80-90%, в той час як в Україні даний показник складає близько  17%».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.