УКБС: 20 МЛН. ГРОМАДЯН ЗАГРОЖУЮТЬ КАРАЛЬНІ САНКЦІЇ МІНДОХОДІВ

28 січня 2014, 13:21
Власник сторінки
Экономист
0
132

Податкова культура не сумісна з каральними функціями, - вважають експерти УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила, що   розроблені Міністерством доходів та зборів України зміни у декларуванні доходів громадян загрожують не лише додатковими витратами та зростанням кількості податкової звітності для 20 млн. громадян, а й суттєво ускладнюють адміністрування податку. Це призведе до посилення податкового тиску та збільшення бюджетних витрат.

Так, у розробленій Міндоходів Концепції реформи декларування доходів громадян (далі – Концепція) критеріями для декларування є рівень річного доходу понад  120 мінімальних зарплат (з 01.01.2014 - 156 120 грн.) або вартість майна понад  1200 мінімальних зарплат (з 01.01.2014 - 1 561 200 грн.), або сума фінансових  зобов'язань понад 120 мінімальних зарплат. Кількість осіб з високим рівнем майнового стану та доходів, що будуть залучені до процесу декларування, складатиме близько 20 млн. громадян (за оцінкою податківців).

Експерти УКБС звернули увагу Міндоходів на невизначеності у Концепції питання щодо проведення оцінки граничної суми майна фізосіб та запропонували максимально чітко і зрозуміло викласти дані положення. Адже вказана Концепцією фіксована вартість майна, що підлягає декларуванню (понад 1200 мінімальних зарплат, що з 01.01.2014 складає 1 561 200 грн.), насправді є ринковим показником, який змінюється відповідно до дії чинників попиту та пропозиції.

Це фактично покладає на фізичну особу обов‘язок проводити щорічну незалежну оцінку всього майна, яке підлягає реєстрації за Концепцією для виконання вимог декларування, що обумовлює додаткові витрати та посилює тягар оподаткування. Особливо враховуючи той факт, що Концепцією визнається обов‘язок особи подавати декларації протягом наступних трьох років, не зважаючи на припинення відповідності критеріям декларування доходів, майна чи фінансових зобов‘язань. В УКБС наголошують на дискримінаційному характері даного принципу, оскільки інші особи, що не відповідають критеріям, не зобов‘язані подавати декларацію.

Додатково УКБС зазначив, що Концепція не відображає окремих важливих аспектів декларування майна, які виникають у випадку його належності декільком особам на правах спільної власності. Адже суто фіскальний підхід до даного питання передбачає подання субєктами спільної власності, ціна якого перевищує встановлений вартісний критерій, окремих декларацій щодо даного майна, хоча їх особиста частка у вартості спільного майна фактично буде значно меншою.

Крім цього, згідно до визначених Концепцією принципів декларування у розрахунку доходів беруть участь всі види доходів, у тому числі фізичних осіб - підприємців. Однак підприємці і без того декларують свої прибутки у податковій звітності протягом року. Зокрема, власне майно підприємця, яке не бере участі у підприємницькій діяльності, ототожнено з його складськими запасами або іншим майном у бізнесі і підлягає декларуванню. Тому реалізація даного положення Концепції призведе до зростання кількості податкової звітності, що збільшить витрати часу підприємців та ускладнить існуючу систему декларування.

В УКБС зауважують, що положення Концепції про обов’язкове електронне декларування вимагатиме значних бюджетних витрат та призведе до зростання суттєвої напруги у роботі податкових органів. Адже рівень проникнення Інтернету та опанування населенням електронними системами є доволі низьким. Крім того, враховуючи, що електронні цифрові підписи ще не набули масового поширення в Україні, податкова служба не зможе забезпечити ними всіх субєктів за короткий проміжок часу.

«Відсутність у Концепції перехідного періоду створює загрозу наповнення бюджету за рахунок застосування штрафних санкцій за неправильне оформлення декларацій згідно до нових вимог, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Вважаємо, що податкові органи повинні не виконувати виключно фіскально-каральні функції, а створювати максимально просту та зрозумілу систему оподаткування і декларування доходів, враховуючи, що це торкається майже половини населення країни (близько 20 млн. залучених громадян)».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.