НБУ ПІДТРИМАВ УКБС ЩОДО НЕПРИЙНЯТНОСТІ НОВИХ ШТРАФНИХ САНКЦІЙ ДЛЯ БАНКІВ

26 березня 2013, 10:26
Власник сторінки
Экономист
0
185

Регулятор погодився з УКБС щодо неприйнятності законодавчої ініціативи (проект Закону № 2202)

Національний банк України підтримав Асоціацію «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необхідності відхилення законодавчої ініціативи, яка дублює чинні норми у сфері договірних відносин між банками та їх клієнтами. Це не допустить ускладнення нормативно-правової бази у сфері банківської діяльності та відповідатиме сучасним умовам фінансового ринку України.

Так, НБУ, поділяючи позицію УКБС, також наголосив у зверненні до Комітету з питань правової політики ВРУ на неприйнятності проекту Закону України «Про внесення змін до ст. 1058 Цивільного кодексу України (щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту)» (№ 2202 від 06.02.13 р., далі – законопроект).

            Як відомо, даним законопроектом пропонується доповнити ЦКУ нормою, згідно до якої банк за порушення строків повернення вкладу повинен сплачувати вкладнику неустойку (пеню) у розмірі 1% від вказаної в договорі суми вкладу за кожний день прострочення виконання зобов‘язання (включаючи день сплати).

Як повідомлялося раніше, УКБС, аргументуючи необхідність відхилення законопроекту у своїх зверненнях до НБУ та профільного комітету ВРУ, наголошував на економічній та юридичній необґрунтованості даної ініціативи. Адже прийняття зазначеної норми без чіткого визначення на законодавчому рівні механізму, випадків та строків її стягнення, несе ризики зловживань та неоднозначних судових рішень.

«В УКБС переконані, що підтримка Нацбанком позиції нашої Асоціації щодо недопущення прийняття деструктивної законодавчої ініціативи, є позитивним сигналом, спрямованим на подальше укріплення іміджу національної банківської системи, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це врай важливо для збереження зростаючої протягом останніх років довіри з боку вкладників, які лише протягом 2012 року збільшили обсяги своїх заощаджень у банках на 19 % або на 58 млрд.грн.».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.