УКБС ТА ДСАУ ЗАОЩАДИЛИ ДЕРЖАВІ ПОНАД 100 МЛН.

22 січня 2014, 08:20
Власник сторінки
Экономист
0
113

Проект "Електронний суд" дійшов до Верховного Суду України - УКБС

Найвищий судовий орган в Україні приєднався до системи електронного судочинства - з січня п.р. у Верховному Суді України розпочато впровадження  проекту «Електронний суд». Ініціатор проекту - Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» та Державна судова адміністрація України продовжують працювати над розширенням кола учасників проекту та удосконаленням його сервісів, що дозволить і надалі заощаджувати не одну сотню державних мільйонів.

         Так, вже з початку 2014 р. учасники цивільного та кримінального процесів можуть отримувати на власну електронну пошту остаточне судове рішення Верховного Суду України, а також судову повістку у вигляді смс-повідомлень про день, місце та час розгляду їхньої справи Верховним Судом. Крім того, система електронного судочинства забезпечить можливість витребовування матеріалів справи з відповідного суду шляхом надсилання ухвали ВСУ електронною поштою.

Ці та інші новації проекту «Електронний суд» продовжують спрощувати  доступ населення та бізнесу до правосуддя, суттєво зменшують їх фінансові і часові затрати на судовий захист, мінімізують ризики втрати інформації чи її недоставки до адресата.

Для досягнення вказаних цілей Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) та Державна судова адміністрація України (ДСАУ), поряд із впровадженням нових сервісів опрацьовують проблеми, що виникають при розробці і використанні окремих режимів роботи системи.

Зокрема, для усунення ускладнень в отриманні банками-користувачами (на базі яких у 2012 р. розпочалась реалізація проекту «Електронний суд») електронних документів від низки загальних судів, ДСАУ, за зверненням УКБС, доручила своїм теруправлінням виправити вказані недоліки в роботі апаратів судів.

Крім того, УКБС ініціював перед ДСАУ спрощення роботи в системі електронного судочинства системних банків з розгалуженою мережею та значним обсягом позовної роботи (десятки тисяч судових справ). Зокрема, для таких користувачів УКБС пропонує встановити можливість автоматичного інформування про судові засідання за їх участю та без необхідності подачі заяви про отримання процесуальних документів у електронному вигляді по кожній справі окремо, тощо.

         «У 2013 році місцевими та апеляційними загальними судами було надіслано 69 870 електронних повісток (319 294 SMS-повідомлень), за даними судової влади. Надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлення здешевлює її вартість приблизно у 8 разів, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому електронне судочинство  вигідне як населенню, яке становить 83% зареєстрованих користувачів системи «Електронний суд», так і державі, яка лише у 2012 р. профінансувала поштові відправлення для судів першої і апеляційної інстанцій на суму близько 100 млн. гривень».

      Довідка УКБС. Проект «Електронний суд» ініційований Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» в 2011 році для спрощення обміну інформацією між судом та учасниками судового процесу. Реалізація проекту розпочалася за підтримки Державної судової адміністрації України у жовтні 2012 р. Спочатку, у рамках пілотного проекту здійснювалося тестування системи обміну інформацією в електронному вигляді між вибірковими судами та банками – членами УКБС. З червня 2013 р. до системи електронного суду підключилися усі місцеві та апеляційні суди загальної юрисдикції. В цьому ж періоді запроваджено надсилання судами повісток в електронній формі за допомогою SMS-повідомлень та встановлено на веб-сторінках судів календар розгляду судових справ.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.