УКБС: УРЯД ВИКОРИСТОВУЄ БАНКИ ДЛЯ ФІНАНСУВАННЯ БОРГІВ ДЕРЖАВИ

21 січня 2014, 08:34
Власник сторінки
Экономист
0
106

Держава намагається створити із банків інструмент для погашення боргів - УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», проаналізувавши результати діяльності банків за січень-листопад 2013 року, підсумовує основні тенденції розвитку фінансового ринку України. Поряд із позитивним процесом збільшення депозитної бази за рахунок динамічного притоку коштів фізичних осіб, експерти УКБС звертають увагу на зростання обсягів проблемної заборгованості банків та стрімке нарощення державних цінних паперів у портфелях фінансових установ.
Так, УКБС зазначає про збільшення за 11 місяців 2013 р. зобов‘язань фінансових установ за рахунок стрімкого зростання обсягів залучених банками коштів фізичних осіб майже на 19% або на 68,5 млрд.грн. - до 432,5 млрд.грн., у т.ч. у нацвалюті на 36% або майже на 70 млрд. грн. (згідно даних НБУ на 01.12.2013). Це на 17,5 млрд. грн. перевищує приріст даного показника за аналогічний період попереднього року, що свідчить про стійке відновлення довіри до банківської системи як найбільш розвинутого та надійного сегменту фінансового ринку в Україні, який акумулює левову частку заощаджень фізосіб.
Як наслідок, частка коштів населення у загальній структурі зобов‘язань українських банків досягла 40%, збільшившись протягом останніх років майже у 1,5 рази, тоді як частка юросіб зросла на 5% (на початку 2010 р. кошти фізосіб у структурі банківських зобов‘язань становили близько 28%, юросіб – 15%). Таким чином, на сьогодні залучені банками фінансові ресурси населення вдвічі перевищують розміщені на рахунках кошти суб‘єктів господарювання, що складають лише 20% у загальній структурі зобов‘язань (217,7 млрд. грн. на 01.12.2013).
На думку УКБС, це пояснюється процесами, що знаходяться поза межами фінансового ринку - перш за все, падінням промислового виробництва в економіці України. Так, галузі реальної економіки протягом 2013 р. скоротили обсяги вироблених товарів на 5%, а у будівельній сфері падіння досягло 15% (індекс промислової продукції становив 95%, індекс будівельної продукції - 85,4% за даними Держкомстату у січні-листопаді 2013 р. порівняно з відповідним періодом 2012 р.), що не лише погіршує фінансовий стан підприємств, а й обумовлює зменшення кількості платоспроможних позичальників. У зв‘язку з цим УКБС звертає увагу на погіршення обслуговування вже виданих позик, що призвело до зростання на 2,3% (або 1635 млн.грн.) обсягів простроченої заборгованості за кредитами, 75% яких належить саме бізнесу.
Крім цього, на фоні високих ризиків кредитування і активних державних запозичень держави на фінансовому ринку відбувається стрімке нарощення портфелю цінних паперів банків, який лише протягом 2013 р. збільшився на 34%, перевищивши 128 млрд.грн. (станом на 01.12.2013). Порівняно з початком 2008 р. вкладення банків у цінні папери зросли у 4,5 рази, що суттєво випереджає приріст обсягів довгострокових кредитів суб‘єктам господарювання за цей же період, які збільшились лише в 1,9 рази. Таким чином під впливом несприятливого бізнес-клімату відбувається зміна акцентів у роботі банків – від кредитування галузей економіки до операцій з державними цінними паперами.
Так, експерти УКБС зауважують, що частка придбаних банками державних облігацій у загальному портфелі цінних паперів банків перевищує 70%. Зокрема, за 11 місяців 2013 р. Мінфін залучив банки до фінансування дефіциту держбюджету та обслуговування держборгу через продаж ОВДП на суму близько 92 млрд.грн. При цьому майже 40% зосередженого у банках портфелю ОВДП номіновано в інвалюті (на суму 4,6 млрд. дол. США), що обумовлює ризики зростання боргу у разі девальвації гривні та пояснює причини утримання Нацбанком курсу нацвалюти.
«Штучне створення державою привабливих умов купівлі ОВДП, дохідність яких відповідає середньоринковим ставкам (більше 13% у гривні та майже 8% у доларах США), перетворює банки на інструмент погашення урядових боргів та позбавляє економіку кредитних ресурсів, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім того, це провокує подальше накопичення внутрішнього боргу країни, який за останні 11 місяців збільшився на 30% (або 56 млрд. грн.). Таким чином, замість пошуку довгострокових фінансових ресурсів для кредитування бізнесу, у т.ч. середнього і малого, Уряд змушує банківську систему працювати на покриття бюджетного дефіциту, планові показники якого зросли більш ніж у 1,5 рази за останні 2 роки (майже до 60 млрд. грн. у щойно прийнятому бюджеті на 2014 р.).»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.