УКБС: ФІНРИНОК ПОТРЕБУЄ ЗМІН ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

20 січня 2014, 08:28
Власник сторінки
Экономист
0
100

Фінансовий ринок України потребує сприятливого інвестиційного клімату - УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звертає увагу на зменшення частки іноземного капіталу у банківській системі за підсумками функціонування фінансового ринку у 2013 році. Це потребує зміни орієнтирів економічної політики органів регулювання з метою суттєвого покращення інвестиційного клімату в країні.

УКБС звертає увагу, що загальне погіршенням умов ведення бізнесу в Україні знижує ділову активність не лише національних, а й іноземних суб‘єктів господарювання. Зокрема, на тлі несприятливого інвестиційного клімату падіння обсягу прямих іноземних інвестицій в Україні спостерігається вже другий рік поспіль.

Так, аналіз стану фінансового рахунку Платіжного балансу України свідчить, що за січень-листопад 2013 р. сальдо прямих іноземних інвестицій скоротилося на 54 % порівняно з аналогічним періодом 2012 р. – з 5,7 до 2,57 млрд. дол. США. Особливо динамічно відбувалося скорочення обсягів кредитів прямих інвесторів в Україну – якщо за 11 місяців 2012 р. вони зросли майже у 1,5 рази (до 1,585 млрд. дол. США), то за цей же період 2013 р. було зафіксовано від‘ємне сальдо надходжень за даним показником в обсязі майже 50 млрд. дол. США.

Зокрема, на фінансовому ринку це підтверджується зменшенням частки іноземного капіталу у статутному капіталі банків протягом останніх років. Однак, якщо у 2012 р. зазначена тенденція лише набирала оберти (частка іноземного капіталу знизилась на 2,4 %), то протягом 11 місяців 2013 р. даний показник зменшився майже на 6 % (до 33,7 % або 62 млрд. грн. на 01.12.2013 р.).

Одночасно експерти УКБС звертають увагу, що український фінансовий ринок покидають переважно європейські банківські установи, що змінює структуру іноземного капіталу у національній банківській системі на користь російських банків.  Так, лише за останні два роки припинили свою діяльність в Україні такі фінансові групи як ING Bank (Нідерланди), Сommerzbank (Німеччина), Volksbank, Erste Bank (Австрія), Swedbank (Швеція) та інші. Така ситуація пояснююється високою політичною напругою та макроекономічною нестабільністю, що, за міжнародними оцінками, робить фінансовий ринок України одним із найбільш ризикованих, а тому непривабливим для інвесторів розвинутих країн.

 «За підсумками 11 місяців 2013 р. три банки з іноземним капіталом вийшли з фінансового ринку України, що є рекордною кількістю навіть порівняно з кризовими 2008-2012 роками, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Це має бути сигналом органам влади щодо необхідності змін в інвестиційній політиці країни. Адже від вирішення цього стратегічного питання залежить не лише стан платіжного балансу та фінансового ринку, а й динаміка соціально-економічного розвитку України в цілому».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.