УКБС: МІНДОХОДІВ В ОБХІД ПКУ ПЛАНУЄ СТЯГУВАТИ ЗАЙВІ ШТРАФИ

13 січня 2014, 08:25
Власник сторінки
Экономист
0
140

УКБС коментує окремі положення Узагальнюючої податкової консультації щодо трансфертного ціноутворення

Експерти Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» розкритикували  чергове роз’яснення Узагальнюючої податкової консультації з питань застосування законодавства щодо трансфертного ціноутворення (затверджена наказом Міндоходів від 22.11.2013 № 699), що передбачає застосування мільйонних штрафних санкцій до платників, які у своєчасно поданому Звіті не зазначили окремі контрольовані операції.

Фахівці УКБС зауважують про законодавчу необґрунтованість вказаної позиції Міндоходів, яка суперечить п. 120.3 ст. 120 Податкового кодексу України щодо застосування до платника податку штрафу у розмірі 5% від суми контрольованих операцій (від 2,5 млн.грн.) за неподання звіту в цілому,  не за помилки при його складанні.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням (п. 39.1.1 п. 39.1 ст. 39 ПКУ) передбачає саме коригування податкових зобов'язань платника податків до рівня зобов'язань, розрахованих за умови відповідності комерційних та/або фінансових умов контрольованої операції умовам, які мали місце під час здійснення зіставних операцій, сторони яких не є пов'язаними особами.

УКБС зазначає, що довільне трактування фахівцями Міндоходів податкового законодавства щодо штрафних санкцій, є неправомірним та таким, що суперечить нормам ПКУ і не відповідає суті податкового контролю за трансфертним ціноутворенням. А також  спричиняє надмірне і необґрунтоване навантаження на платників податків, всупереч принципу спрямування податкової політики на забезпечення економічно обґрунтованого податкового навантаження на суб’єктів господарювання, стимулювання їх суспільно необхідної діяльності (ст. 10 ГКУ).

Незаконне розширення податківцями у Консультації підстав для застосування значних штрафних санкцій до платників не лише не сприятиме побудові в Україні прозорого механізму ціноутворення та оподаткування, а й негативно вплине на бізнес-клімат та економічну стабільність в країні. Особливо в умовах поспішного ухвалення  «трансфертного» закону, непідготовленості необхідної підзаконної бази, відсутності часу для адаптації бізнесу. А також жорстких умов контролю за здійсненням платниками відповідних операцій, яким немає аналогії в міжнародному законодавстві (значні штрафи та терміни перевірок до календарного року, зобов’язання платників надавати практично всю первинну документацію, контроль за операціями всередині держави, тощо). 

В інших країнах, наприклад, у Російській Федерації, закон про трансферне ціноутворення набрав чинності з 01.01.2012 р., а перший термін для подання звіту про контрольовані операції був визначений 20.11.2013 р. Тобто, майже два роки бізнес мав на адаптацію до нововведень та вивчення вже затвердженої підзаконної нормативної бази. При цьому, згідно зі ст. 129.4 ПК РФ, за неподання у визначений строк звіту про контрольовані операції або відображення у ньому недостовірних даних, встановлений  штраф у розмірі 5000 рублів (до 200 доларів США).

«УКБС звернувся до Міндоходів з пропозиціями щодо узгодження Консультації з нормами Податкового кодексу, для того, щоб суперечливі роз’яснення не стали керівництвом до дії підпорядкованим податковим органам, а бізнес не був загнаний у глухий кут», зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.       


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.