УКБС З НБУ УРЕГУЛЬОВУЄ СУПЕРЕЧНОСТІ КОРИСТУВАННЯ КАРТКАМИ

27 грудня 2013, 10:12
Власник сторінки
Экономист
0
144

УКБС запропонував удосконалити емісію та порядок користування картками, у відповідності до правил міжнародних платіжних систем

З метою удосконалення порядку здійснення операцій з платіжними засобами та забезпечення його відповідності нормам міжнародної практики, Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважила Національному банку на необхідності доопрацювання проекту нової редакції Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням.
Так, за результатами аналізу зазначеного проекту, УКБС направив регулятору пропозиції щодо удосконалення порядку ідентифікації користувача платіжного засобу, збереження чинного 180-денного строку для призупинення еквайром завершення переказу коштів на рахунок торговця, дій з платіжними картками за довіреністю тощо.
Зокрема, УКБС запропонував визначити можливість здійснення ідентифікації користувача за реквізитами, що зберігаються в електронному вигляді (проект передбачав також обов’язкове зазначення таких реквізитів у графічному вигляді). Адже, правила міжнародних платіжних систем передбачають здійснення банками емісії миттєвих неіменних карток (Instant Issue Card), які не є наперед оплаченими. Такі емітовані банком картки миттєвого випуску можуть не містити реквізитів користувача в графічному вигляді.
Також, УКБС зауважив на недоцільності скорочення вдвічі максимального терміну призупинення завершення переказу коштів на рахунок торговця для встановлення ініціатора та правомірності переказу коштів до 90 днів (як передбачено проектом). На думку фахівців Асоціації доречніше залишити редакцію чинного Положення (до 180 днів), що відповідатиме операційним правилам платіжних систем, які передбачають для здійснення максимального циклу опротестування платіжних операцій 180 днів.
Крім цього, УКБС зауважив на доречності встановлення можливості видачі довіреній особі платіжної картки для передачі її користувачу, подачі заяви щодо перевиготовлення картки, її блокування тощо на підставі довіреності, наданій користувачем електронного платіжного засобу. Оскільки, зазначені ситуації виникають у банківських установ при обслуговуванні клієнтів. Уточнення цього питання дозволить урегулювати спірні моменти при обслуговуванні користувачів таких платіжних засобів.
«Тенденція до розширення безготівкових розрахунків спостерігається у всьому світі. В Україні також зростають розрахунки за товари та послуги з використанням різних платіжних інструментів. Так, згідно з даними НБУ, за три квартали 2013 року обсяги операцій з використанням платіжних карток зросли на 23,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Частка безготівкових платежів за зазначений період становила 16,7% від загальної суми операцій, тоді як за 2012 рік цей показник становив 12%, а за 2011 рік – тільки 8,1%. Також зросла кількість таких операцій та становила майже 970 мільйонів шт., – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому, на часі є актуальним удосконалення порядку здійснення операцій з електронними платіжними засобами. Що сприятиме активізації безготівкових розрахунків в країні та підвищенню якості обслуговування клієнтів».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.