УКБС: НБУ СПРОСТИВ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПОЗИК ФІЗОСІБ

24 грудня 2013, 07:49
Власник сторінки
Экономист
0
130

Регулятор роз'яснив окремі положення постанови від 06.06.2013 № 210

Національний банк України надав на запит Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» додаткові роз‘яснення щодо застосування окремих положень нормативних актів, які регулюють здійснення безготівкових розрахунків та ведення касових операцій у національній валюті. Це спростить проведення операцій, за якими готівка від фізичної особи переходить до підприємства протягом одного дня в якості плати  за товари чи  послуги, та покращить обслуговування кредитної заборгованості.

Так, регулятор уточнив додаткові спірні питання, що виникають при практичному застосуванні постанови НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 № 210  (далі – Постанова № 210) та Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 № 637, зі змінами, далі – Положення № 637).

Зокрема, у роз‘ясненні НБУ повідомляється, що вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством, установлені пунктом 1 Постанови № 210 та пунктом 2.3 глави 2 Положення № 637, є двосторонніми, тобто стосуються розрахунків як фізособи-платника з підприємством-отримувачем, так і розрахунків підприємства-платника з фізособою-отримувачем.

Крім цього, регулятор повідомив, що зазначені вимоги поширюються на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на розрахунки за договорами, пов’язаними з корпоративними правами, наданням чи поверненням позики, виплатою неустойки.

У роз‘ясненні також зазначається, що сплата за договором між підприємством та фізособою, загальна сума за яким перевищує 150 000 гривень, у різні дні частками, кожна з яких не перевищує встановленої суми обмеження, не суперечить законодавству, однак підприємства мають здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, пріоритетно в безготівковій формі.

Додатково регулятор уточнив механізм проведення готівкових розрахунків між фізичними особами - резидентами та нерезидентами; здійснення розрахунків з фізособами за договорами купівлі-продажу на суму більше 150 000 гривень, які підлягають нотаріальному посвідченню тощо.

«Для фінансових установ вкрай важливо було почути чітку позицію  регулятора щодо тлумачення норм у сфері проведення безготівкових операцій, пов‘язаних, зокрема, із виконанням фізособою зобов’язань з повернення кредитних позик, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Сподіваємось, що роз‘яснення НБУ стосовно поставлених УКБС ще у вересні п. р. питань дозволять уникнути ускладнень при погашенні фізичними особами позик, обсяги яких перевищили 166 млрд. грн. (на 01.12.2013 р.), збільшившись з початку року на 3 % або майже на 5 млрд. грн.».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.