УКБС-АМКУ: «КОНКУРЕНЦІЯ НА ФІНРИНКУ ПІД ЗАГРОЗОЮ»

17 грудня 2013, 08:06
Власник сторінки
Экономист
0
129

УКБС звернувся до АМКУ за захистом економічної конкуренції

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Антимонопольного Комітету України щодо необхідності неухильного дотримання конкурентних засад під час проведення конкурсу на визначення банків, уповноважених для виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ. Це відповідатиме національному законодавству та збереже конкурентне середовище на фінансовому ринку.

Як відомо, в оприлюдненому для громадського обговорення проекті наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку проведення відкритого конкурсу з визначення уповноважених банків України, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ» (далі – проект Змін до Порядку) принципово змінено критерії відбору зазначених фінустанов. Зокрема, до участі у конкурсі допускатимуться виключно банки, в яких держава є власником не менше 75 % істотної участі, та які, одночасно, мають статутний капітал  не менший 10 млрд. грн.

Експерти УКБС вважають, що такі «новації» є спробою запровадити дискримінаційні умови майже для 99% банків України, враховуючи, що на сьогодні із 181 функціонуючих фінустанов є лише три банки державної форми власності зі статутним капіталом понад 10 млрд. грн. (за даними НБУ на 01.10.2013). Серед них один банк має ліцензію санаційного, що не дозволяє здійснювати обслуговування зарплатних проектів. Тобто, по суті проект Змін до Порядку створює особливі умови діяльності для двох фінансових установ. 

У зв‘язку з цим УКБС звернув увагу АМКУ на грубе порушення Мінфіном конкуренційного законодавства України. Адже є всі ознаки антиконкурентних дій органу влади, що суперечить конституційній нормі про забезпечення Урядом рівних умов розвитку всіх форм власності (ст. 116). Крім цього, надання державою пільг чи інших переваг окремим суб‘єктам господарювання, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що спотворює конкуренцію, забороняється та тягне за собою відповідальність згідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (ст. 15).

 УКБС зауважив, що, згідно до рішення останнього засідання  конкурсної комісії при Мінфіні, що відбулося ще у грудні минулого року (протокол № 21від 10.12.12), переможцями конкурсу з визначення уповноважених банків, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, було визнано 84 фінансові установи. Серед них представлено банки як різних форм власності, так і різного розміру статутного капіталу, що на той момент складали близько половини від загальної кількості банківських установ.

Однак впродовж поточного року конкурсна комісія при Мінфіні не провела жодного засідання, двічі відклавши проведення нових конкурсів (у липні та  грудні), та мотивуючи це «здійсненням заходів щодо внесення змін до Порядку» у зв‘язку з його «невідповідністю нормам чинного законодавства» (!).

«В УКБС вкрай здивовані таким «результатом» тривалої роботи Мінфіну над документом та сподіваються, що АМКУ, як орган державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності, втрутиться у дану ситуацію для недопущення антиконкурентних дій Уряду, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже немає жодних економічних підстав запроваджувати преференції для 1 % фінансових установ в умовах, коли 90% банків є прибутковими та чітко виконують свої зобов’язання у повному обсязі, у т.ч. із виплати зарплати працівникам бюджетних установ».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.