УКБС ТА РЕГУЛЯТОРИ ФОНДОВОГО РИНКУ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ДЛЯ УСУНЕННЯ ПРОБЛЕМ БАНКІВ

12 грудня 2013, 13:53
Власник сторінки
Экономист
0
149

Нацбанк та Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку підтримали УКБС щодо необхідності усунення технічних проблем програмного комплексу "Оберон"

    Пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо  вдосконалення наявного програмного забезпечення Національного депозитарію України дістали підтримку Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Це дозволило усунути локальні проблеми окремих депозитарних установ та не допустило  їх  трансформацію у системну кризу на фондовому ринку.

Зазначені пропозиції УКБС надсилав органам  регулювання депозитарної діяльності у зв‘язку із численними випадками технічних збоїв у системі передачі даних програмного модулю НДУ «Оберон» під час зарахування цінних паперів на рахунки депонентів з реєстру власників іменних цінних паперів. При цьому експерти УКБС наголошували на необхідності оперативної реакції з боку НДУ на кризові ситуації та підготовці достатньої кількість фахівців для обслуговування відповідного програмного забезпечення.

На сьогодні розроблені УКБС практичні пропозиції щодо вдосконалення програмного забезпечення Нацдепозитарію розглянуті та визнані слушними Нацбанком і Нацкомісією. Обидва регулятора передали їх до НДУ для подальшого опрацювання та формування обґрунтованої позиції з метою усунення у майбутньому технічних збоїв при здійсненні депозитарних операцій.

Одночасно НБУ повідомив УКБС про те, що порушені питання є актуальними та потребують термінового врегулювання, оскільки створюють значні фінансові, операційні і репутаційні ризики під час здійснення фінансовими установами депозитарної діяльності. У зв‘язку з цим НБУ вимагає від НДУ плану заходів із конкретними строками їх виконання для виправлення недоліків програмного комплексу «Оберон», що обслуговує депозитарні операції.

Крім цього, Нацкомісія повідомила, що володіє інформацією про збої у роботі програмно-технічних засобів Нацдепозитарію та проводить зі свого боку всі можливі заходи для покращення умов депозитарної діяльності.

«В УКБС сподіваються, що одностайність регулюючих органів фондового ринку щодо розуміння існуючих на сьогодні проблем депозитарних установ стане підставою для їх ефективного вирішення, – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це не лише забезпечить належне та безперебійне виконання своїх функцій суб‘єктами депозитарної діяльності, а й надає впевненості, що до банків не будуть застосовані штрафні санкції за порушення вимог законодавства, що сталося з вини НДУ».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.