УКБС: НЕРІВНІСТЬ ПРАВ У СУДАХ ЗАВАЖАТИМЕ КРЕДИТУВАННЮ

04 грудня 2013, 08:48
Власник сторінки
Экономист
0
112

УКБС проти звуження прав юридичних осіб та створення можливості для невиконання несумлінними позичальникими своїх зобов'язань перед кредиторами

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України щодо неприйнятності змін до Цивільного кодексу України, що можуть призвести до суттєвого дисбалансу прав учасників судового процесу та створенню перешкод у роботі судових органів при розгляді конфліктних питань.

Зокрема, йдеться про проект Закону «Про внесення змін до статті 267 Цивільного кодексу України (щодо уточнення  підстав для відновлення строку позовної давності)» (реєстр. № 2610а від 18.06.2013).

Законопроектом пропонується викласти ч. 5 ст. 267 ЦКУ України (наслідки спливу позовної давності) у новій редакції, згідно з якою порушене право громадянина підлягає захисту у випадках, коли суд визнає поважними причини пропущення позовної давності за обставинами, що пов’язані з особою позивача (тяжка хвороба, безпорадний стан тощо).

Одночасно, скасовується норма, що передбачає захист порушеного права юридичної особи у разі, якщо строк позовної давності нею пропущений з поважних причин.

На думку експертів УКБС, вимоги законопроекту звужують права юридичних осіб на захист законних прав та інтересів, значно обмежують можливості банків у поверненні виданих кредитів, а також перешкоджатимуть повному та всебічному розгляду конфліктних питань і винесенню судом справедливого рішення.

УКБС зазначив, що позбавлення юросіб права на поновлення строків позовної давності порушує принципи цивільного законодавства щодо справедливого вирішення спорів, оскільки дискримінує їх у відносинах з фізособами, які мають таке право незалежно від того, є вони підприємцями, чи ні.

Крім цього, запропонований законопроектом перелік підстав для визнання поважними причинами пропущення строку позовної давності фізичною особою не є вичерпним і достатньо визначеним. Це може призвести до довільного тлумачення і навіть маніпулювання даною нормою, яка, по суті,  створює умови для штучного позбавлення фізичних осіб права на захист своїх прав та інтересів у судовому порядку.

«Дані новації містять приховані загрози для всіх учасників судового процесу – за рахунок одночасного скасування норми на захист прав юросіб та відсутності конкретизації поважних обставин пропущення фізособою строків позовної давності, – зазначає Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Нерівність умов і можливість маніпулювання законодавчими нормами створюють штучні бар’єри та додаткові ризики для відновлення кредитування фізичних та юридичних осіб в Україні. Як відомо, обсяги виданих протягом 2012 р. довгострокових позик в цілому в економіці знизилися на 7,6 % або на 32,2 млрд. грн., у тому числі суб’єктам господарювання – майже на 5 % або на 13,6 млрд. грн., що не дозволяє національній економіці вийти на докризовий рівень ділової активності».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.