УКБС: «УДОСКОНАЛЕННЯ» ВИПЛАТИ БЮДЖЕТНИХ ЗАРПЛАТ НЕ ГАРАНТУЄ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ

29 листопада 2013, 12:25
Власник сторінки
Экономист
0
153

УКБС розкритикував проект змін до наказу Мінфіну щодо відбору уповноважених банків на виплату зарплати бюджетникам

Головними критеріями відбору банків, уповноважених здійснювати виплату зарплати працівникам бюджетної сфери, повинні бути показники стабільності та ліквідності фінустанови, а не форма власності чи розмір статутного капіталу. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» за результатами опрацювання відповідного проекту змін до наказу Мінфіну.

Мова йде про проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку проведення відкритого конкурсу з визначення уповноважених банків України, через які має здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ», розроблений та оприлюднений на офіційному сайті міністерства.

Так, встановлюються критерії, за якими до участі у конкурсі допускатимуться виключно державні банки (в яких держава є власником 75 та більше відсотків істотної участі), та які, одночасно, мають статутний капітал не менший 10 млрд. грн.

На думку експертів УКБС, нововведення Мінфіну не тільки не удосконалюють механізм виплати заробітної плати бюджетникам та не гарантують надійних умов для збереження та своєчасності виплати бюджетних коштів, але й створюють підґрунтя для соціального напруження та порушують конкуренційне законодавство України.

У своєму зверненні до Мінфіну УКБС зауважив, що висунуті критерії щодо можливості участі у конкурсі залежно від розміру та форми власності є дискримінаційними для майже 99% банків України. Так, за даними регулятора, станом на 01.10.2013 р. в Україні функціонувало лише 2 фінансові установи державної форми власності зі статутним капіталом понад 10 млрд. грн. (хоча на 01.01.2013 р. таких установ було 3). Що складає 2% від кількості установ, що обслуговують державний сектор, та лише 1% від загальної кількості банків із ліцензією НБУ на здійснення операцій.

УКБС зазначив, що вимоги, що закладені у проекті, призведуть до створення монополії двох державних банків. Що, в свою чергу, суперечить Конституції України щодо обов’язку Уряду забезпечувати рівні умови розвитку всіх форм власності (ст. 116), порушує Закон «Про захист економічної конкуренції» (ст. 15), а також не відповідає Концепції Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні, затвердженої Урядом.

Не варто також залишати без уваги й соціальну складову. Адже, слід зауважити, що згідно даних Держстату, за 9 місяців 2013 р. витрати на оплату праці тільки 3 млн. працівників бюджетних установ, задіяних у сферах охорони здоров’я, соціального забезпечення та освіти, становили понад 68 млрд. грн. 

Підсумки минулого та тенденції поточного року свідчать про ефективне управління ризиками, що забезпечує здатність переважної більшості банків чітко виконувати свої зобов’язання у повному обсязі, у т.ч. із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ.

На початок 2013 р. 90% банків були прибутковими, загальні по системі значення основних економічних нормативів суттєво перевищують допустимі. Так, за даними НБУ на 01.11.2013 р., фактична величина нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) становила майже 18% при нормативній вимозі не менше 10%, а норматив миттєвої ліквідності (Н4) перевищив 56% при нормі не менше 20%.

З огляду на це, УКБС запропонував Міністерству фінансів виключити зазначені обмеження та передбачити, що до участі у конкурсі допускатимуться банки, які виконують не тільки норматив миттєвої ліквідності, але й адекватності капіталу та до яких протягом останнього року Нацбанк не застосовував заходів впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів операцій з високим ступенем ризику. 

«Метою проведення конкурсу на розміщення коштів для виплати зарплати бюджетникам є забезпечення надійних умов їх схоронності. Тому основними критеріями відбору повинні бути платоспроможність та надійність банку, що визначаються виконанням обов’язкових нормативів Н2 і Н4, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Банкрутство великого державного банку «Україна», який був лідером з обслуговування бюджетних організацій, та наслідки останньої кризи свідчать, що форма власності та розмір капіталу банку не гарантують ефективного управління бюджетними коштами у випадку неадекватної оцінки існуючих ризиків».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.